De flesta minnen från en dramtisk händelse försvinner det första året och sedan börjar man berätta en historia som blir ungefär densamma år efter år.
De flesta minnen från en dramtisk händelse försvinner det första året och sedan börjar man berätta en historia som blir ungefär densamma år efter år. Foto: Jupiter Images

Över hälften av dina
minnen kan vara fel

Mer än hälften av detaljerna som människor minns runt omkring en dramatisk händelse kan vara fel – även om vi tror att de är mer tydliga än andra minnen, rapporterar SR Vetenskapsradion.

Amerikanska forskare har genomfört en studie där de frågade människor på flera håll i USA vad de mindes om 11-septemberhändelserna 2001. De fick frågor direkt efter händelsen och efter ett, tre och tio år. När resultaten sammanställdes visade det sig att själva händelsen är väl ihågkommen men att ungefär hälften av detaljerna runt omkring blir fel.

De flesta minnen försvinner det första året och sedan börjar man berätta en historia som blir ungefär densamma år efter år. Svårast är det att minnas de känslor man hade vid händelsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!