Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 aug 2015 07:26

Över hälften av dina minnen kan vara fel

<span>De flesta minnen från en dramtisk händelse försvinner det första året och sedan börjar man berätta en historia som blir ungefär densamma år efter år.</span>

De flesta minnen från en dramtisk händelse försvinner det första året och sedan börjar man berätta en historia som blir ungefär densamma år efter år.

Foto: Jupiter Images

Mer än hälften av detaljerna som människor minns runt omkring en dramatisk händelse kan vara fel – även om vi tror att de är mer tydliga än andra minnen, rapporterar SR Vetenskapsradion.

Litar du på dina minnen?

Tack för din röst!

Litar du på dina minnen?

Amerikanska forskare har genomfört en studie där de frågade människor på flera håll i USA vad de mindes om 11-septemberhändelserna 2001. De fick frågor direkt efter händelsen och efter ett, tre och tio år. När resultaten sammanställdes visade det sig att själva händelsen är väl ihågkommen men att ungefär hälften av detaljerna runt omkring blir fel.

De flesta minnen försvinner det första året och sedan börjar man berätta en historia som blir ungefär densamma år efter år. Svårast är det att minnas de känslor man hade vid händelsen.