Den gula kryddan, som ger curryn sin karaktäristiska färg, har i studier visat sig ha egenskaper som skyddar mot flera olika sorters cancertumörer och mot alzheimer.
Den gula kryddan, som ger curryn sin karaktäristiska färg, har i studier visat sig ha egenskaper som skyddar mot flera olika sorters cancertumörer och mot alzheimer. Foto: AXÅS ELISABET

Gurkmeja skyddar mot cancer och alzheimer

En rågad matsked gurkmeja om dagen kan stoppa ett stort antal sjukdomar.

Kryddväxten har i laboratorieförsök stoppat sjukdomsförloppet hos möss med alzheimer och hejdat tillväxten av cancertumörer. Men hittills har få studier gjorts på människor. I senaste numret av  den vetenskapliga tidskriften Journal of Parenteral and Enteral Nutrition skriver professor emeritus Stig Bengmark om en lång rad studier som gjorts om gurkmeja. Kryddan, som ger curryn dess gula färg, är dels en mycket kraftig antioxidant, som ger skydd mot fria radikaler som kan skada celler och molekyler i kroppen. Dessutom innehåller den curcumin, som på flera olika sätt hämmar inflammationer. - För hög inflammation i kroppen är mamma till många kroniska sjukdomar, säger Stig Bengmark.

Skydd mot olika cancertumörer

 Djurförsök har visat att gurkmejan ger skydd mot sjukdomar i såväl bukspottskörtel som lever och lungor. Den har också visat sig hejda tillväxten av olika sorters cancertumörer som bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer. Några studier på människor som bekräftar de här resultaten finns dock inte. - Forskningen tragglar sig fram för det finns inga pengar, säger Stig Bengmark. - Läkemedelsbolagen har inga ekonomiska intressen av att gå vidare. Enligt Stig Bengmark rekommenderar därför forskningslitteraturen en rågad matsked gurkmeja per dag till den som inte vill vänta på resultat från kliniska studier.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!