Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 16 dec 2013 15:00

Gunde Svan, 51: "Gör det inte värre för dig"

FOkusera på det lilla, Gunde 1987.

FOkusera på det lilla, Gunde 1987.

1/5

Foto: Arne Forsell

Hittat tillbaka. Innan Gunde Svan fick diagnosen twar bestod dagarna av att vila, äta och ha kontakt med sjukvården. I dag är han återställd och tränar minst fem pass i veckan. "Jag är beredd att investera i den tiden för att må bra", säger han.

Hittat tillbaka. Innan Gunde Svan fick diagnosen twar bestod dagarna av att vila, äta och ha kontakt med sjukvården. I dag är han återställd och tränar minst fem pass i veckan. "Jag är beredd att investera i den tiden för att må bra", säger han.

2/5

Foto: Cornelia Nordström

Känslosamt i "Malou möter" i TV4.

Känslosamt i "Malou möter" i TV4.

3/5

Gunde på väg mot ett VM-guld i Val di Fiemme 1991.

Gunde på väg mot ett VM-guld i Val di Fiemme 1991.

4/5

Foto: Arne Forsell

Gunde firar 50 år tillsammans med hustrun Marie.

Gunde firar 50 år tillsammans med hustrun Marie.

5/5

Foto: Henrik Hansson

Han är känd för sin vinnarskalle och nästan övermänskliga fysiska förmåga. Nu är Gunde Svan, 51, tillbaka efter sitt livs tuffaste utmaning: ett år med sjukdomen twar.

- Jag har lärt mig att man kan lura sig själv med tanken och se det mikroskopiskt lilla som är bra i tillvaron.

Få personer upplever under sin livstid hur det är att gå från flerfaldig olympisk guldmedaljör till att vara så kroppsligt nedbruten att man inte orkar ta på sig skorna.

Gunde Svan har gjort den resan.

Han är en av världens främsta skidåkare genom tiderna med bland annat fyra OS-guld och sju VM-guld på meritlistan. Gunde Svan är för många själva sinnebilden för ett hälsosamt leverne och positivt tänkande.

Och så den där vinnarskallen. Envisheten bortom det möjliga. Tron på att allt går, att ingenting är omöjligt. Som lagledare för svenska skidlandslaget peppade och inspirerade han en ny generation stjärnor till stora framgångar.

Gunde var inte killen på skolgården som sprang snabbast - men han var överlägset mest uthållig.

- Så när det blev bråk fick jag vänta till långrasten, för då kunde jag trötta ut dem och springa i kapp, säger han och skrattar.

Han sa alltid nej till mammas sju sorters kakor, men var enda extra kolhydrat som fick plats i magen tvingades ner för att orka lite till, lite längre. Om han vann en tävling analyserade han varje minut av loppet efteråt för att vinna med ännu större marginal nästa gång.

 

Men så blev han också bäst i världen - gång på gång.

När Gunde lade skidorna på hyllan satsade han på rallycross i stället. Resultatet: ett SM-guld och ett EM-brons. Det har helt enkelt aldrig funnits plats för motgångar i Gunde Svans värld.

Fallet blev blytungt när det luftburna viruset twar tog ett grepp om kroppen i slutet av 2011.

- Jag fick panik, ingenting stämde. Jag kan ju min kropp och visste att det inte skulle kännas som det gjorde då. Det var så frustrerande att höra från olika läkare att jag bara skulle ta det lugnt.

Till slut var Gunde Svan så dålig att han inte orkade ta sig upp för en trappa utan att stanna och hämta andan. Han lämnade aldrig mobiltelefonen ur sikte eftersom han ville kunna larma efter hjälp om hjärtat plötsligt skulle stanna.

Dagarna bestod av att vila, äta, och ha kontakt med sjukvården som planlöst letade efter en diagnos. Långt ifrån alla tog honom på allvar.

- En smittskyddsläkare som jag fick kontakt med på telefon sa till mig att "Gunde, du måste ju förstå att du nästan är 50 år nu och inte kan göra en mil på samma tid som när du var 20". Han trodde alltså att jag inte förstått min egen kropp överhuvudtaget som elitidrottare. Det samtalet slutade med att både jag och min fru grät i telefonen. Han var så fruktansvärt oförstående.

 

Och det skulle bli ännu värre. Både Gundes fru Marie och dotter Julia, som är en lovande elitskidåkare, blev smittade och insjuknade i samma virus. Då rasade tillvaron fullständigt.

- Det var det jobbigaste av allt. Jag blev rädd för mig själv, att jag kunde tänka så mörka tankar. Jag har ju nyttjat det till bristningsgränsen åt andra hållet så många gånger, säger Gunde och tystnar. Sedan tillägger han:

- Samtidigt var det på ett sätt en jädra tur att Marie också hade twar. Jag tror inte att en frisk partner kan förstå hur det känns, att du kan vara så negativ och olik dig själv.

Gunde beskriver det själv som att han under perioder nästan bodde på det privata­ ­sjukhuset Sophiahemmet i Stockholm. Där fick han till slut beskedet att de inte kom längre.

Hur hittade du ljusglimtar när det var som tyngst?

- Jag utsatte mig inte för ansträngningar så att jag skulle känna hur dålig jag var. Jag försökte hitta det som var bra, även om det var mer eller mindre påhittade positiva bilder.

Den världsberömda envisheten användes nu i stället till att outtröttligt leta information på nätet, att försöka förstå vad som hände i hans kropp. Det dröjde nästan ett år innan familjen hittade rätt läkare, fick en diagnos och kunde påbörja rätt behandling.

- Det började med att det inte gick lika snabbt utför, det saktade av. Det blev ett framsteg när jag kunde känna att jag inte var lika dålig som dagen före. För min del hjälpte det där lilla handfasta, säger han.

Sedan började en mödosam väg tillbaka. Fem minuters promenad en dag, tio minuter veckan därpå. Små, små steg framåt. Men han tvivlade aldrig på att han skulle komma igen.

 

Nu, nästan ett år efter diagnosen, tar Gunde Svan den långa trappan framför oss i fyra hästkliv. Han skrattar mycket och berättar engagerat om sitt nya program "I huvudet på Gunde Svan" där han utmanar kända svenska idrottsstjärnor i deras egna grenar.

Formen är bättre än den varit på tio år - minst.

Hur sjutton har du burit dig åt?

- Jag har tränat 252 timmar det senaste halvåret. Som mest var jag uppe i tolv pass på en vecka. Det tog längre tid att träna upp sig den här gången, men när sjukdomen släppte greppet kände jag ju responsen från vecka till vecka.

Samtidigt försöker han också att svara på de tusentals mejl han fått från personer som desperat letar efter en diagnos på diffusa symtom som påminner om de Gunde hade.

- När man kunnat hjälpa någon att få rätt hjälp får man väldigt mycket energi tillbaka. Jag och Marie har funderat på att starta en hemsida om det här.

 

Han säger fortfarande nej till mammas sju sorters kakor. Fem, sex träningspass i veckan håller kroppen i fortsatt topptrim.

- Jag är beredd att investera den tiden för att må bra. Det finns inga genvägar. Det fick jag lära mig av en tränare från Mora när jag var tio år gammal. Jag och en kompis fuskade och gömde oss under en gran under sista varvet. Efteråt frågade Gösta vilka som hade genat och vi klev fram och erkände, beredda på världens utskällning. Då sa han orden som har etsat sig fast i min skalle och varit helt avgörande för mig: "Kom ihåg pojkar, det finns inga genvägar till framgång."