Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Presenteras av Svea Vaccin

Guide: Så reser du säkert - utan att bli sjuk

Semestern blir roligare om man är frisk. Här är bästa packningsråden för semesterresan.

Semestern blir roligare om man är frisk. Här är bästa packningsråden för semesterresan.

1/2

Foto: FOTOLIA / TROPICAL STUDIO - STOCK.ADOBE.COM 140291362

Kolera i närbild. I verkligheten får man lösa diarréer och magsmärtor. Ett barn kan bli uttorkat på ett dygn.

Kolera i närbild. I verkligheten får man lösa diarréer och magsmärtor. Ett barn kan bli uttorkat på ett dygn.

2/2

Foto: Shutterstock

Finns det något värre än att bli sjuk på semestern? Att vara väl förberedd när man ska ut på resande fot kan minska risken. 

Men beroende på vem man är och vart man ska ser behoven helt olika ut. 

Reser du med barn, är äldre eller ska på äventyr långt från civilisationen är det extra viktigt att packa rätt.

För en frisk vuxen på semester i västerländsk storstad räcker det långt med ett par värktabletter och kanske vätskeersättning om det väntas värmebölja. En liten flaska handsprit i innerfickan kanske också kan vara vettigt om det är svårt att få till handtvätten före maten. Skulle man glömma allt hemma är det sällan mer än 300 meter till det nattöppna apoteket. Det man behöver tänka på är att där kan säljas receptfria medicinkombinationer som inte är tillåtna i Sverige, och starkare är inte alltid bättre. I USA är olika kombinationspreparat vanliga, de kan innehålla koffein, antihistamin, smärtlindrande eller opiodliknande substanser och annat som är effektivt för stunden men kan ge andra effekter än man är van vid. Om man ska köra bil eller dricka alkohol är det bra att lusläsa ingredienslistan.

Åker du på chartersemester finns det oftast tillgång till säker mat och vatten av god kvalitet. I västerländska storstäder och på turistorter kan man räkna med att kranvattnet är drickbart, om än inte alltid smakmässigt i nivå med det kommunala källvatten som serveras i svenska rör.

Precis som hemma är det klokt att välja matställen med gott om gäster. Ta en titt på toaletten innan du beställer mat, det ger en fingervisning om hur krogen ser på hygienfrågor och ibland kan man få sig en titt in i köket på vägen dit. Ät inte känslig mat om du inte litar på köket.

Packa efter vem du är - och vart du ska

Ska man åka till fjärran stränder eller vandra på landsbygden behöver man tänka igenom reseapoteket mer noggrant och kanske förbereda sig med vaccinationer och förebyggande medicinering. Ta reda på mer utifrån ditt planerade resmål via källor du litar på, till exempel 1177. Det finns också rekommendationer på vad som behövs utifrån hur länge man ska stanna på en plats och vad man ska göra där.

Om man reser med barn är det extra viktigt att tänka på att motverka vätskebrist vid diarrésjukdomar och värme. För ett litet barn kan ett dygns magsjuka bli livshotande, särskilt i en varm omgivning.

Är man äldre har man också snävare marginaler, en äldre persons kropp har en lägre vätskehalt och ofta skörare slemhinnor. Finns det bakgrundssjukdomar i botten behöver man också tänka igenom vad som kan hända och vad man klarar av. Har man hjärtsvikt slår vätskebrist hårdare, bara för att ta ett exempel.

ANNONS: Ska du och familjen ut och resa och är osäker på vilket vaccin du behöver? Hitta din närmsta drop-in-mottagning här (EXTERN LÄNK) 

Via myggans stick överförs malariaparasiten till nya offer. Väl inne i kroppen utvecklas den och förökas i de röda blodkropparna.

Foto: ROBERT F. BUKATY / AP

Mygg och bitare

Är man i områden där det finns malaria, packa ner förebyggande malariatabletter. Vissa mygg är dagaktiva, andra kommer fram med mörkret. 

Myggnät är en självklarhet att packa med till dessa områden. Täckande klädsel är ett vanligt råd, som kan vara svårt att leva upp till i praktiken när termometern passerar 30 grader.

- Täckande klädsel fungerar inte om det är varmt, säger Lars Rombo, före detta professor i infektionssjukdomar och resemedicin Karolinska institutet. 

Myggmedel har en plats för att minska risken för smitta, men det är oklokt att helt förlita sig på dem. Ofta går de att köpa både här hemma och på resmålet.

- Du hittar preparat från stora tillverkare i många utvecklingsländer, säger Lars Rombo.

Antihistaminer kan mildra besvär med klåda efter myggbett.

Förutom malaria sprider mygg exempelvis denguefeber, japansk encefalit, zikavirus och gula febern. Ett annat flygfä som kan ge sjukdom är tsetseflugan som kan bära på sömnsjuka.

- Det är visserligen sant att man kan få de här hemska sjukdomarna, men vem blir gladare av veta det?, säger Lars Rombo.

Rabies överförs vid bett- eller salivkontakt med däggdjur. Misstänker man att man har utsatts ska man tvätta hudområdet mycket noga och genast söka kontakt med sjukvården för att få ett vaccin.

LÄS MER: Så packar du ett perfekt reseapotek – kolla att du inte glömt något 

Magsjuka

Eftersom det inte är riktigt samma snälla och halvsnälla bakterier som cirkulerar kan känsliga personer lättare bli sjuka. 

- Är man känslig så är man, jag tycker om att man tvättar händerna och använder handsprit, men det kan man inte göra så mycket åt, säger Lars Rombo. 

Om mat förvaras i fel temperaturer får bakterierna större chans att växa till sig. Dels kan bakterierna orsaka sjukdom, men du kan också bli dålig av de gifter som bakterierna producerat i maten och som kan finnas kvar även om maten kokats så att bakterierna dött. Det tar oftast mellan 2 och 48 timmar att bli sjuk.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig och familjen mot turistmage 

För att minska risken: Var noga med krogvalet. Finns inga säkra alternativ kan en snabbmatskedja vara det mest hälsosamma alternativet. Är maten inte genomstekt kanske det är klokt att låta bli att äta. 

Kolera är en sjukdom som beror på att en bakterie öppnar vätskekanalerna inne i tarmen så att vätskan sipprar ur oss. Ett litet barn kan bli kritiskt sjukt på ett dygn, vuxna kan också dö. Det finns drickbara vaccin som skyddar. Vaccinet innebär också visst skydd med den vanligaste turistdiarrébakterien.

Särskilt utsatta är personer som äter medicin mot magsyra, personer som genomgått en fetmaoperation, äldre, och små barn.

ANNONS: Behöver du personlig rådgivning om vaccin? Hitta din närmsta drop-in-mottagning här (EXTERN LÄNK) 

Är det varmt ute går vätskeförlusten fortare. Då kan man behöva börja med vätskeersättning fort om diarré eller kräkningar slår till.

Foto: Shutterstock

Vätskebrist

Vätskebrist kan bli farligt fort i varma klimat. Värme ökar vätskeförlusterna både på grund av andning och svettning. Om man adderar en eventuell magsjuka kan det hända saker fort. 

För att motverka en vätskebrist är vätskeersättningspulver vettigt. Om man inte har det kan man välja en dryck med elektrolyter, tänk sportdryck. Egen vätskeersättning gör du enkelt genom att koka upp en liter vatten och tillsätta två matskedar strösocker och en halv tesked salt. Kyl och drick. Det går bra att smaksätta den med citron eller saft eller vad man har till hands. 

- Sen tycker jag att Coca Cola är underskattat. Det viktiga är att man dricker något som smakar gott, säger Lars Rombo.

Det finns även tabletter som kan normalisera avföringskonsistensen något, såsom receptfria bulkmedel. 

Hygien

Om det inte finns tillgång till säker sanitet behöver handsprit följa med. Eller, låt den följa med i vilket fall som helst. Packa med våtservetter och näsdukar också.

Kortklippta naglar underlättar hygienen hos dig själv. Att tvätta händerna noga efter toalettbesöken, och låta bli att torka sig på smutsiga handdukar, är allra viktigast. 

- Om man vill vara noga ska man undvika kontaktlinser i ett land med varmt klimat, det ökar också infektionsrisken.

Sår och förband

Vistas man i skog och mark och ska på vandringar eller vildare äventyr behöver packningen förberedas för det. 

Plåster, skoskav, medel för rengöring av sår och stöttning vid stukningar är en självklarhet. Att välja ingångna skor och funktionella skyddskläder likaså. 

Ett kraftigt skärp kan användas att snörpa av blodflöde om det värsta skulle hända. 

En powerbank kan vara livräddande om mobilen dött och man behöver hjälp akut.

Ta med första förband och en powerbank på äventyrssemestern.

Foto: Shutterstock

Säkerhet och förnuft

Säkerhet är viktigt. En vanlig orsak till skador på semestern är att vi tar större risker. Plötsligt känns det som en bra idé att exempelvis åka moppe utan hjälm. 

Se till att ha koll på villkoren i din hemförsäkring. Vad gäller om du behöver tillkalla vård? Är du borta mer än 45 dagar behöver du vara extra noggrann.   

LÄS MER: Experten svarar – vanliga frågor om resevaccin 

Relaterat