1 av 2
2 av 2

Grundaren dömer ut tallriksmodellen

Ta bort energi från tallriksmodellen! Det kräver nutritionisten Britt-Marie Dahlin – som var den som uppfann modellen 1976.

Enligt Dahlin är det hög tid att anpassa modellen till vår ändrade och alltmer stillasittande livsstil, skriver Svenska Dagbladet. Framför allt måste mängden energi minskas.

– Tre stora potatisar är alldeles för mycket, konstaterar hon.

Det var 1976 då Britt-Marie Dahlin arbetade på Scan som hon kläckte idén till modellen. I dag, 37 år senare, sprider livsmedelsverket fortfarande den gamla varianten av modellen. När tidningen kontaktar myndigheten, visar det sig att modellen redan är under omgörning.

– Vi har faktiskt just börjat titta på om tallriksmodellen behöver förändras, men Britt-Marie Dahlin tycks ligga steget före oss, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverkets rådgivningsenhet, till tidningen.

Kolhydrater ska minskas

Enligt Britt-Marie Dahlin bör andelen potatis/ris/pasta minskas till förmån för grönsaker och rotfrukter – mindre energi, mer vitaminer och mineraler. Halva lunchtallriken i skolan ska bestå av grönsaker och rotfrukter och den andra halvan ge energi och protein. I hennes egen modell från 1976 gav hon var sin tredjedel till proteiner, vitaminer/mineraler och energi.

I praktiken fungerar tallriksmetoden så att skolmatsalens personal lägger upp en välbalanserad portion på en tallrik som ska fungera som riktmärke när eleverna själva serverar sig lunch.

Står inte emotsagd

Men Britt-Marie Dahlin står inte oemotsagd.

– Problemen med skollunchen har inte att göra med en potatis mer eller mindre, snarare får barnen för lite energi av den. Man måste få dem att äta mer av allting och utan att stressas. Verkligheten är något helt annat än modeller i nutritionsböcker, säger Annika Unt Widell, legitimerad nutritionist och projektledare vid Skolmatens vänner.

– Jag är ute i skolor nästan varje dag och ser de verkliga problemen då 400 elever ska äta på tio minuter i en alldeles för liten matsal. Bättre skolluncher är en skolledarfråga, bättre kvalitet på maten är kommunens ansvar. Jag vill inte förminska tallriksmodellen men problemen är mycket större än så. Att debattera om två eller tre potatisar vore att sila mygg och svälja elefanter, säger Annika Unt Widell.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!