Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Rena hälsokuren. I öl finns fland annat fosfor, jod, magnesium, kalium och en hel del kalcium.
Rena hälsokuren. I öl finns fland annat fosfor, jod, magnesium, kalium och en hel del kalcium.
Rena hälsokuren. I öl finns fland annat fosfor, jod, magnesium, kalium och en hel del kalcium.
1 AV 2
Rena hälsokuren. I öl finns fland annat fosfor, jod, magnesium, kalium och en hel del kalcium.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Foto: Maksim Shmeljov

Grattis öl-älskare! Det är rena hälsodrycken

Trodde du att öl bara gav dig en stor mage? Nej, den kan även ha positiva hälsoeffekter.

Nu hyllas ölen för att den är sprängfylld med nyttigheter som skulle kunna skydda huden mot solskador och förebygga Alzheimers. Det skriver brittiska Daily Mail.

Den är rik vitaminer och fibrer och fattig på socker. Dessutom kan det skydda mot flera sjukdomar. Forskare har under åren hittat många positiva hälsoeffekter med att dricka en härlig, kall öl. Vissa menar till och med att öl kan hjälpa till att skydda mot Alzhemiers, vara positivt för viktnedgång och till och med få hormoner i balans, enligt Daily Mail.

– Om du gjorde an analys av öl skulle du bli förvånad över hur många superbra näringsämnen den innehåller. Öl innehåller alla nödvändiga, och många onödiga, aminosyror, säger Stephan Domenig på The Original F.X. Mayr Health Centre i Österrike till Daily Mail.

Humlen får hormoner i balans

I öl finns fland annat fosfor, jod, magnesium, kalium och en hel del kalcium. Forskare på Tufts University i Boston kom 2009 fram till att en måttlig ölkonsumtion kunde skydda mot benskörhet. Förr rekommenderas till och med gravida att dricka Guinness tack vare att den mörka ölsorten är rik på vitamin B.

– I dag rekommenderas gravida kvinnor att undvika alkohol, men andra skulle kunna gynnas av det, säger näringsfysiologen Vicki Edgson till Daily Mail.

Men kvinnor kan vara hjälpta av öl på andra sätt. Vicki Edgson säger att humlen i ölen kan hjälpa kvinnor som lider av endometrios eller är i klimakteriet. Humlen är nämligen avslappnande och kan få hormonerna i balans.

Kan skydda mot solskador

Öl som är gjord av korn innehåller ferulasyra som är en stark antioxidant som visat sig skydda huden från solskador. Antioxidanten finns även i tomater och majs, men en studie som gjordes i London 2000 visade att män som drack lättöl fick i sig all ferulasyra, medan de som åt tomater bara fick i sig 25 procent av antioxidanten. Studier har visat att mörkare öl innehåller en högre halt av både ferualysyra och B-vitamin.

Men det gäller förstås att dricka i måttlig mängd - eller välja en av de alla alkoholfria sorter som finns i butikerna. Och enligt Daily Mail kan öl dessutom vara nyttigt på andra sätt än att dricka det. Catherine Zeta-Jones sägs använda öl som hårinpackning. Ett tips ska vara att koka ölen för att få bort alkoholen, eftersom den skulle kunna förstöra hårets naturliga oljor, och sedan blanda ölen med lite kokosolja.