Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 3 aug 2010 12:41

Uppdaterad 3 aug 2010 13:09

Gör Eva Sanners relationstest ni också!

Det sägs att en relation är som en trädgård - men hur ser det ut där just nu egentligen? Är det mycket ogräs som grott i rabatterna eller kan du och din älskling njuta av frodiga gräsmattor och bersåer?
Gör Expressens kärlekstest och se vad som är styrkan i er relation - liksom de områden ni behöver uppmärksamma för att kärleken ska växa.

Foto: Foto: Ron Chapple

Testet är utformat av Eva Sanner, diplomerad psykosyntesterapeut och författare till relationshand-boken "Kåt, glad och tacksam".


Testet är utformat av Eva Sanner, diplomerad psykosyntesterapeut och författare till relationshand-boken ”Kåt, glad och tacksam”.


1. Tid tillsammans

a) Jag och min partner tillbringar all vår tid tillsammans. Vi har egentligen inget behov av att göra något med andra människor, utom med andra par förstås. Vi älskar att vara med varandra. Är det inte det som kärlek handlar om - att alltid vilja vara ihop?

b) Jag känner att min partner och jag inte är intresserade av samma saker, vi lever parallella liv och har inte mycket gemensamt längre. Jag skulle gärna tillbringa mer tid med honom/henne, men det finns inte tillräckligt intresse hos antingen mig eller honom/henne för det.

c) Jag och min partner har väldigt olika intressen, men jag tycker att det berikar vår relation och gör att vi har mycket att prata om. Jag tycker min partner blir mer intressant när han/hon utvecklar sina intressen. Vi tillbringar tid ihop men också tid på var sitt håll i en balans.
 

2. Intimitet och sex

a) I början när vi var tillsammans hade vi det fint sexuellt. I dag är antingen både jag och/eller min partner trötta/ointresserade/utan lust och vi älskar inte så ofta som jag skulle önska. Jag saknar det, och vill att vi ska hitta tillbaka till lusten igen. Är det omöjligt att tända på någon man känner så väl?

b) Vi har egentligen aldrig haft så mycket sex och intimitet, kanske är vi inte särskilt intresserade av det. Vi har också mycket annat gemensamt. Sex är inte så viktigt för mig och inte för min partner heller.

c) Jag njuter av att vara intim med min partner och tycker att vårt samliv har utvecklats i en positiv riktning. Vi kanske inte älskar lika ofta som vi gjorde i början, men våra möten är härliga och jag känner mig uppskattad och sexig. Jag tycker faktiskt vi har bättre sex nu än förr.
 

3. Förtroende & kännedom om varandra

a) Om jag har ett problem på jobbet, en konflikt med någon eller på något annat område, så pratar jag för det mesta inte med min partner om det. Han/hon blir irriterad, hör inte på eller kommer med lösningar som jag inte tycker passar för frågan. Jag får bättre stöd av vänner/släktingar/min hund/vem som helst.

b) Om jag har ett problem (se ovan), så vet jag att jag kan prata med min partner om det, men jag gör inte alltid det. Ibland vill jag lösa saker och ting på egen hand och inte blanda in honom/henne i allting. Jag vill ha lite utrymme för mig själv också.

c) Om jag har ett problem (se ovan), så pratar jag alltid med min partner. Jag känner mig förstådd och hittar ofta en lösning i samtalet, även om min partner inte kommer med några färdiga svar. För mig är det skönt att han/hon bara lyssnar.

4. Vad händer när livet är svårt?

a) När vi har haft svåra tider, livskriser som inte har med själva relationen att göra eller andra tunga problem, så har vi dragit oss ifrån varandra och var och en har fått klara sig på egen hand så gott han/hon kunnat. Det är som om vi inte orkat stödja varandra när det är som svårast.
 
b) Vi har egentligen inte haft några problem att tala om. Jag tror dock att vi skulle klara att hjälpas åt bra, eftersom vi inte bara är ett par utan också har en god vänskap. Hittills har vi inte haft några problem, eller så har var och en löst sina problem på egen hand.

c) När vi har haft svåra tider, livskriser som inte har med själva relationen att göra eller andra problem som känts tunga, så har vi oftast kommit närmare varandra och jag har upplevt oss som ett team som kan lösa det mesta.

5. Arbetsfördelning och jämställdhet

a) Jag tycker att jag gör det allra mesta av våra gemensamma uppgifter – eller jag har åtminstone mest ansvar för vad som uträttas. Jag har klagat många gånger, men det blir ingen förändring. Han/hon ser inte saken på samma sätt som jag.

b) Vi har nog inte total rättvisa, men det spelar inte så stor roll för mig. Jag tycker att jag gör tillräckligt och det tycker nog min partner också, för han/hon har inte klagat. Det går inte att få total rättvisa tror jag.

c) Vi talar mycket om hur vi ska bära oss åt med saker och ting för att både uträtta det vi ska och få tid över till annat. Just nu hjälper vi till ungefär lika mycket hemma och vi lägger oss inte hur den andre gör det han/hon ska. Vi har inte heller stora konflikter om vad som ska göras.

6. Konflikthantering

a) Vi bråkar aldrig. Jag bryr mig inte så mycket om vad min partner tycker i olika frågor, så länge det inte blir en massa bråk och tjafs. Det tar bara tid och känns jobbigt – konflikter leder aldrig någonstans.

b) Vi bråkar jättemycket och det är hemskt jobbigt. Varje småsak blir en diskussion och inte sällan kan vi hålla på i dagar. Jag vill gärna vinna varje strid och min partner är likadan. Vi borde kanske ändra på oss men kanske skulle det bli för tråkigt?

c) Vi har olika åsikter ganska ofta men hanterar det oftast genom att uttrycka vad vi känner och sen försöka hitta en lösning. Jag säger alltid vad jag tycker och kan också stå ut med att min partner har en annan åsikt än jag själv. Vi har högt i tak.


7. Om vi separerade…

a) Jag skulle inte sakna mycket, mest känna mig fri igen. Just nu är det så jobbigt i relationen att separation känns som en utväg. Det är enklare att vara singel.

b) Jag skulle förstås sakna vissa saker, men det är alltid något man slipper när man separerar. Jag vet faktiskt inte vad som är bäst för mig just nu.

c) Jag skulle sakna enormt mycket, relationen är en viktig del i mitt liv och min partner är den som står mig närmast.


8. Livets utveckling sedan jag träffade min partner

a) Sedan jag träffade min partner har jag mått allt sämre, fysiskt/psykiskt/ekonomiskt. Jag älskar honom/henne men av någon anledning har mitt liv gått utför.

b) Sedan jag träffade min partner har jag råkat ut för en rad ogynnsamma händelser som påverkat min balans negativt fysiskt/psykiskt/ekonomiskt. Som tur är får jag stöd av honom/henne att lösa problemen och jag tycker det går åt rätt håll just nu.

c) Sedan jag träffade min partner har mitt liv definitivt utvecklats till det bättre – fysiskt/psykiskt/ekonomiskt. Jag kan inte säga att det direkt beror på min partner eller på relationen, men jag har högre livskvalitet nu
än förut.

9. Ideologi och bakgrund

a) Min partner kommer från en annan social bakgrund än jag och vi har också olika politiska åsikter. Det gör att vi inte alltid förstår varandras referensramar och ibland leder det till främlingskap mellan oss.

b)
Min partner kommer från en annan social bakgrund, men vi är medvetna om det och att det kan göra det svårare att förstå varandra ibland. Att vi röstar på olika partier har vi inga problem med – det är ju bara politik.

c) Min partner och jag kommer från liknande social bakgrund och är uppfostrade på ungefär samma sätt. Det gör att vi känner igen mycket av det vi delar med oss av från barn- och ungdomstiden. Men det viktigaste är att vi förstår vilken betydelse den sociala uppfostran har för en person.

10. Hur vi talar om framtiden

a) Vi talar faktiskt aldrig om framtiden. Vi vill olika saker och jag tar inte upp det som jag längtar efter att förverkliga för jag vet att han/hon inte delar mina drömmar. Men vi trivs ändå väldigt bra ihop och är kära i varandra.

b) Vi talar då och då om framtiden, ibland känns det bra – som om vi vill samma saker. Ibland känns det som om vi inte är på samma våglängd, som att det är olika saker som är viktiga för oss. Då blir en/båda orolig över framtiden, men det kommer säkert att lösa sig med tiden.

c) Vi talar regelbundet med varandra om framtiden och om vad vi vill förverkliga. Vi kan hjälpas åt att förverkliga våra respektive drömmar, framför allt för drömmarna är så pass lika att vi kommer närmare varandra när vi förverkligar dem. Jag vet vad min partner drömmer om att göra med sitt liv.