Godis går före frukt när sötsuget slår till

Handen på hjärtat, prioriterar du godisbilar, choklad eller lakritsbåtar framför äpple, apelsin och banan? I så fall är du inte ensam. Enligt ny statistik lägger vi 60 procent mer pengar på godis än frukt.

Det är Statistiska centralbyrån (SCB) som publicerar nya siffror om svenskarnas matvanor och enligt dessa lägger vi i genomsnitt 21 kronor i veckan på frukt. På godis lägger snittsvensken 34 kronor varje vecka, eller cirka 1 800 kronor om året.

– Vi äter mycket godis i Sverige. Jag har sett någon siffra på 17 kilo per person och år och det är mer än i många andra länder. Vi har den kulturen med framförallt plockgodis, säger Anna Ottosson, dietist och författare till två böcker om kost.

Fruktsocker eller socker?

Att godis ofta är boven när folk inte har den vikt som de önskar råder det enligt henne inget tvivel om. Sockret ger energi som inte används och därför läggs på lager. Men varför är fruktsocker bättre? Förutom att frukt även ger näringsämnen, vitaminer och mineraler handlar det enligt Anna Ottosson om förpackningen.

– Fruktsocker tillsätts ofta artificiellt i drycker. Då går det rakt in i kroppen och är både fetmabildande och negativt för levern. Men i en frukt ligger sockret inbäddat i fiber vilket gör att blodsockret inte blir så högt och effekten på kroppen en annan.