Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ulrika Davidsson visar glutenfria, laktosfria och GI-vänliga recept.Ulrika Davidsson visar glutenfria, laktosfria och GI-vänliga recept.Ulrika Davidsson visar glutenfria, laktosfria och GI-vänliga recept.
1 AV 2
Nedryckare: Sofia Antonsson: ”Prova att dra ner på gluten om du får uppblåst mage”
2 AV 2
Ulrika Davidsson visar glutenfria, laktosfria och GI-vänliga recept.
Foto: MALTE DANIELSSON / EXPRESSEN MALTE DANIELSSON AB

Glutenfri och laktosfri mat – 5 goda recept

Visst kan man äta gott utan vare sig gluten eller laktos.

Här tipsar vi om fem goda recept som dessutom är GI-vänliga av Ulrika Davidsson.

Hel laxsida med salami och pecorini

Foto: MALTE DANIELSSON / EXPRESSEN MALTE DANIELSSON

4 portioner

Ingredienser

1 1/2 kg laxsida

citronpeppar

1 dl riven pecorinoost

80 g skivad salami, Milano

20 pinjenötter

600 g kvisttomater

100 g svarta oliver

1 rödlök

olivolja

salt och svartpeppar

1 krm örtagårdskrydda

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg en hel laxsida på en ugnsplåt. Strö på citronpeppar och riven ost.  Fördela salami över och strö på pinjenötter. Fördela kvist­tomaterna runtom tillsammans med oliver.
Skala och skiva rödlöken och lägg runt laxen. Häll på olja och strö på salt, peppar och örtagårdskrydda.
Sätt in i ugnen i 20 minuter eller tills laxen är genomstekt.

LÄS OCKSÅ: Glutenintolerant? Vanliga symtom vid celiaki

Rosmarinkyckling med hummus

Foto: MALTE DANIELSSON / EXPRESSEN MALTE DANIELSSON

4 portioner

Ingredienser

600 g kycklinglårfilé

4 färska lökar

1 röd paprika

1 grön squash

150 g champinjoner

1 vitlöksklyfta

salt och svartpeppar

Dressing:

2 msk olivolja

1 msk balsamico

1 msk flytande honung

saften av 1/4 citron

2 msk hackad färsk rosmarin

1 krm örtagårdskrydda

Hummus:

400 g konserverade kikärtor

1 vitlöksklyfta

1/2 dl hackad bladpersilja

saften av 1/4 citron

1/2 dl olivolja

salt och svartpeppar

eventuellt lite spiskummin

Tillbehör:

ajvar relish

Dekoration:

citronskivor och färsk rosmarin

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingen på en plåt. Dela lökarna, skär paprika och squash i avlånga bitar. Dela champinjonerna. Skala och finhacka vitlöken. Lägg alla grönsaker på plåten med kyckling. Strö på salt och svartpeppar.

Gör dressingen genom att blanda alla ingredienser och häll sedan över dressingen på plåten. Blanda om och sätt in i ugnen i 20 minuter.

Gör hummusen genom att skölja  kik­ärterna i kallt vatten. Lägg kikärter, vitlök och persilja i en matberedare. Mixa och pressa citron. Häll på oljan försiktigt medan matberedaren är i gång. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite spiskummin.

Lägg upp hummus i en skål och ajvar relish i en annan skål. Ta ut plåten och lägg kyckling och grönsaker på ett serveringsfat. Dekorera med citronskivor och färsk rosmarin. Servera med såserna.

LÄS OCKSÅ: Baka goda desserter & bakverk utan gluten

Sötpotatisspagetti med bacon och avokado

Foto: MALTE DANIELSSON / EXPRESSEN MALTE DANIELSSON

4 portioner

Ingredienser

2 sötpotatisar

1/2 rödlök

1 avokado

70 g spenatblad

140 g bacon i tärningar

smör till stekning

100 g soltorkade tomater i olja, små

salt och peppar

50 g pecorinoost i tärningar

Gör så här: Skala sötpotatisarna. Använd en "grönsakssvarv" eller en potatisskalare och gör spagetti av sötpotatisen.

Skala och skiva rödlök och skär ­avokado i tärningar. Lägg spenatblad på tallrikar.

Bryn bacon i smör några minuter. Blanda ner spagettin, lök, avokado och soltorkade tomater. Strö på salt och peppar och låt allt bli varmt. Fördela spagettin över spenaten och toppa med pecorino­osten.

LÄS OCKSÅ: 6 recept: Baka goda matbröd utan gluten

Fläskkarré yakiniku med broccolisallad

Foto: MALTE DANIELSSON / EXPRESSEN MALTE DANIELSSON

4 portioner

Ingredienser:

800 g fläskkarré

salt

2 msk soja

1/2 dl yakinikusås

2 vitlöksklyftor

1 msk riven färsk ingefära

100 g färska spenatblad

2 msk hackad gräslök

Broccolisallad:

2 broccolistånd, skurna i buketter

150 g champinjoner

140 g bacon

1 msk olivolja

1/2 dl pumpafrön

2 msk hackad gräslök

Till servering:

mango chutney

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg köttet i en ugnsform och strö på salt. Blanda soja och yakinikusås i en skål.

Skala och riv vitlöken och blanda ner tillsammans med ingefära i skålen. Häll blandningen över köttet och stick i en termometer. Sätt in i ugnen i cirka 40 minuter eller tills temperaturen på termometern visar 75 grader.

Gör broccolisalladen genom att koka broccolibuketterna någon minut. Häll av vattnet och lägg broccolin på ett fat. Skiva champinjoner och skär bacon i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn svamp och bacon några minuter.

Strö svamp och bacon över broccolin. Toppa med pumpafrön och lite färsk gräslök.

Ta ut köttet och dekorera med spenatblad och lite gräslök. Servera med broccolisalladen och mango chutney.

LÄS OCKSÅ: Glutenfritt: Här är 9 val i stället för vetemjöl

Dessert: Plättar med hallon­grädde och blåbär

Foto: Malte Danielsson

4 portioner

Ingredienser:

4 ägg

2 dl grädde

1 dl mjölk

1 msk fiberhusk

1 dl mandelmjöl

1/2 tsk salt

25 g smör att steka i

2 dl vispad grädde

150 g färska hallon

100 g färska blåbär

Gör så här: Knäck äggen i en skål och vispa ihop med de andra ingredienserna till en jämn smet.

Hetta upp en plättlagg med smör och häll i smeten. Grädda plättarna i omgångar och lägg dem på ett fat.

Blanda grädde och hälften av hallonen. Varva plättar med hallon­grädde, färska hallon och blåbär och servera.