Glutenfri och laktosfri mat – 5 goda recept
Visst kan man äta gott utan vare sig gluten eller laktos.
Här tipsar vi om fem goda recept som dessutom är GI-vänliga av Ulrika Davidsson.
Hel laxsida med salami och pecorini



4 portioner
Ingredienser
1 1/2 kg laxsida
citronpeppar
1 dl riven pecorinoost
80 g skivad salami, Milano
20 pinjenötter
600 g kvisttomater
100 g svarta oliver
1 rödlök
olivolja
salt och svartpeppar
1 krm örtagårdskrydda
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg en hel laxsida på en ugnsplåt. Strö på citronpeppar och riven ost. Fördela salami över och strö på pinjenötter. Fördela kvisttomaterna runtom tillsammans med oliver.
Skala och skiva rödlöken och lägg runt laxen. Häll på olja och strö på salt, peppar och örtagårdskrydda.
Sätt in i ugnen i 20 minuter eller tills laxen är genomstekt.
LÄS OCKSÅ: Glutenintolerant? Vanliga symtom vid celiaki
Rosmarinkyckling med hummus



4 portioner
Ingredienser
600 g kycklinglårfilé
4 färska lökar
1 röd paprika
1 grön squash
150 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
Dressing:
2 msk olivolja
1 msk balsamico
1 msk flytande honung
saften av 1/4 citron
2 msk hackad färsk rosmarin
1 krm örtagårdskrydda
Hummus:
400 g konserverade kikärtor
1 vitlöksklyfta
1/2 dl hackad bladpersilja
saften av 1/4 citron
1/2 dl olivolja
salt och svartpeppar
eventuellt lite spiskummin
Tillbehör:
ajvar relish
Dekoration:
citronskivor och färsk rosmarin
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingen på en plåt. Dela lökarna, skär paprika och squash i avlånga bitar. Dela champinjonerna. Skala och finhacka vitlöken. Lägg alla grönsaker på plåten med kyckling. Strö på salt och svartpeppar.
Gör dressingen genom att blanda alla ingredienser och häll sedan över dressingen på plåten. Blanda om och sätt in i ugnen i 20 minuter.
Gör hummusen genom att skölja kikärterna i kallt vatten. Lägg kikärter, vitlök och persilja i en matberedare. Mixa och pressa citron. Häll på oljan försiktigt medan matberedaren är i gång. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite spiskummin.
Lägg upp hummus i en skål och ajvar relish i en annan skål. Ta ut plåten och lägg kyckling och grönsaker på ett serveringsfat. Dekorera med citronskivor och färsk rosmarin. Servera med såserna.
LÄS OCKSÅ: Baka goda desserter & bakverk utan gluten
Sötpotatisspagetti med bacon och avokado



4 portioner
Ingredienser
2 sötpotatisar
1/2 rödlök
1 avokado
70 g spenatblad
140 g bacon i tärningar
smör till stekning
100 g soltorkade tomater i olja, små
salt och peppar
50 g pecorinoost i tärningar
Gör så här: Skala sötpotatisarna. Använd en "grönsakssvarv" eller en potatisskalare och gör spagetti av sötpotatisen.
Skala och skiva rödlök och skär avokado i tärningar. Lägg spenatblad på tallrikar.
Bryn bacon i smör några minuter. Blanda ner spagettin, lök, avokado och soltorkade tomater. Strö på salt och peppar och låt allt bli varmt. Fördela spagettin över spenaten och toppa med pecorinoosten.
LÄS OCKSÅ: 6 recept: Baka goda matbröd utan gluten
Fläskkarré yakiniku med broccolisallad



4 portioner
Ingredienser:
800 g fläskkarré
salt
2 msk soja
1/2 dl yakinikusås
2 vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
100 g färska spenatblad
2 msk hackad gräslök
Broccolisallad:
2 broccolistånd, skurna i buketter
150 g champinjoner
140 g bacon
1 msk olivolja
1/2 dl pumpafrön
2 msk hackad gräslök
Till servering:
mango chutney
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg köttet i en ugnsform och strö på salt. Blanda soja och yakinikusås i en skål.
Skala och riv vitlöken och blanda ner tillsammans med ingefära i skålen. Häll blandningen över köttet och stick i en termometer. Sätt in i ugnen i cirka 40 minuter eller tills temperaturen på termometern visar 75 grader.
Gör broccolisalladen genom att koka broccolibuketterna någon minut. Häll av vattnet och lägg broccolin på ett fat. Skiva champinjoner och skär bacon i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn svamp och bacon några minuter.
Strö svamp och bacon över broccolin. Toppa med pumpafrön och lite färsk gräslök.
Ta ut köttet och dekorera med spenatblad och lite gräslök. Servera med broccolisalladen och mango chutney.
LÄS OCKSÅ: Glutenfritt: Här är 9 val i stället för vetemjöl
Dessert: Plättar med hallongrädde och blåbär



4 portioner
Ingredienser:
4 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1 dl mandelmjöl
1/2 tsk salt
25 g smör att steka i
2 dl vispad grädde
150 g färska hallon
100 g färska blåbär
Gör så här: Knäck äggen i en skål och vispa ihop med de andra ingredienserna till en jämn smet.
Hetta upp en plättlagg med smör och häll i smeten. Grädda plättarna i omgångar och lägg dem på ett fat.
Blanda grädde och hälften av hallonen. Varva plättar med hallongrädde, färska hallon och blåbär och servera.