SOLSÄKERT. Marie Fält tänker skydda åtta månader gamla Tildas ögon genom att sätta på henne solglasögon. "Det kan bli svårt eftersom hon tar sig av dem. Men jag tänker försöka, annars får jag använda solhatt", säger hon.
1 av 4: SOLSÄKERT. Marie Fält tänker skydda åtta månader gamla Tildas ögon genom att sätta på henne solglasögon. "Det kan bli svårt eftersom hon tar sig av dem. Men jag tänker försöka, annars får jag använda solhatt", säger hon. Foto: Gunnar Seijbold
<strong>Köper du solglasögon till ditt barn?</strong><br>Miguel Arlacon, 40, industrimekaniker, Stockholm, med dottern Lara, 1:<br>- Nej, solen är jättebra för kroppen! Men man ska vara försiktig.
2 av 4: <strong>Köper du solglasögon till ditt barn?</strong><br>Miguel Arlacon, 40, industrimekaniker, Stockholm, med dottern Lara, 1:<br>- Nej, solen är jättebra för kroppen! Men man ska vara försiktig. Foto: Gunnar Seijbold
<strong>Köper du solglasögon till ditt barn?</strong><br>Terese Sallstedt, 31, forskare, Stockholm med sonen, 8 månader:<br>- Jag tror inte att det kommer att bli så. När vi var utomlands räckte det ganska bra med en solsufflett som man kunde fälla ner ganska långt och en solhatt på honom.
3 av 4: <strong>Köper du solglasögon till ditt barn?</strong><br>Terese Sallstedt, 31, forskare, Stockholm med sonen, 8 månader:<br>- Jag tror inte att det kommer att bli så. När vi var utomlands räckte det ganska bra med en solsufflett som man kunde fälla ner ganska långt och en solhatt på honom. Foto: Gunnar Seijbold
<strong>Köper du solglasögon till ditt barn?</strong><br>Klas Karlqvist, 31, kundansvarig, Stockholm, med dottern Aylin, 11 månader:<br>- Nej det hade jag inte tänkt. Det är inget som slagit mig. Jag vet inte om det skulle vara bra eller dåligt.
4 av 4: <strong>Köper du solglasögon till ditt barn?</strong><br>Klas Karlqvist, 31, kundansvarig, Stockholm, med dottern Aylin, 11 månader:<br>- Nej det hade jag inte tänkt. Det är inget som slagit mig. Jag vet inte om det skulle vara bra eller dåligt. Foto: Gunnar Seijbold

Glömt solglasögonen på din lilla solstråle?

Vårsolen är här.

Och nu räcker det inte bara med solkräm och hatt för att skydda ditt barn mot de farliga strålarna. Allt fler föräldrar har insett vikten av att skydda barnens ögon med solglasögon.

- Jag tänker försöka använda solglasögon på mitt barn. Dels för att skydda mot solens strålar och för att det kan vara behagligt, säger Marie Fält, 28, från Solna.

Optikern Ulf Fransson har de senaste åren märkt att allt fler föräldrar köper solglasögon till sina barn.

- Småbarnsföräldrar har insett att solens strålar är farliga och köper solglasögon. Det ska vara solglasögon som är UV-blockade och helst ska de vara mörka. Det värsta man kan köpa är ett par glasögon som är mörka, men inte UV-blockade. Det ger en falsk signal till ögat och glasögonen släpper igenom UV-strålar som är direkt skadliga för ögat, säger Ulf Fransson.

Välj kvalitetsmärkta

Det innebär att både linsen och hornhinnan kan skadas.

Hur vet man om är solglasögonen är UV-blockade?

- Nästan alla glasögon som säljs i butiker är det. Om solglasögonen är kvalitetsmärkta, det vill säga CE-märkta, är de UV-blockade, säger Ulf Fransson.

Ta på solhatt

Förutom solglasögon är en solhatt med stora brätten ett bra skydd.

- Det bästa är om barnet kan ha en solhatt tillsammans med solglasögon, säger optikern.

Enligt Ulf Fransson finns det ingen åldersgräns på när ett barn kan börja med solglasögon.

- Så fort ett barn exponeras av solen ska solglasögonen på, oavsett ålder, säger Ulf Fransson.

 

Av Viviana Canoilas

SOLRÅD FÖR SMÅTTINGAR

* När små barn är i solen bör de ha en solhatt, långärmad t-shirt och byxor med långa ben. Mörka kläder skyddar bättre än ljusa.

* Ett barn över sex månader kan vara i solen korta stunder med hög solskyddsfaktor, mellan 30 och 50.

* Skydda barnens ögon från solen med mörka UV-blockade solglasögon.

* Tänk på att solstrålningen är kraftigare mitt på dagen en molnig dag än klockan 16 en solig dag. Moln släpper igenom omkring hälften av solstrålarna.

* Spädbarn ska alltid hållas i skugga eller vara inomhus när solen är som starkast mellan klockan 11 och 15.

 

Källa: 1177.se och Frans Olsson, optiker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!