Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det kan vara väldigt trevligt att fika – men också nyttigt.Det kan vara väldigt trevligt att fika – men också nyttigt.Det kan vara väldigt trevligt att fika – men också nyttigt.
Enligt en tidigare undersökning finns tydliga samband mellan fika och effektivitet.Enligt en tidigare undersökning finns tydliga samband mellan fika och effektivitet.Enligt en tidigare undersökning finns tydliga samband mellan fika och effektivitet.
1 AV 2
Det kan vara väldigt trevligt att fika – men också nyttigt.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Enligt en tidigare undersökning finns tydliga samband mellan fika och effektivitet.
Foto: Sergey Galushko

Glöm inte fikapausen – den är bra för hälsan

Stillasittande slappande? Glöm det – att fika är rena hälsokuren.

Mysigt, trevligt, gott, socialt – och hälsosamt. Att "ta en fika" handlar om så mycket mer än att dricka kaffe är de flesta svenskar medvetna om. Svenskarna förkärlek till att fika är nämligen ett sådant välkänt fenomen att ordet spritt sig över hela världen – bland annat genom nyutkomna Fika, en bok som belyser företeelsens olika aspekter. Vid sidan av de sociala och välsmakande vinsterna som fikandet för med sig pekar man i boken även på dess hälsosamma förtjänster. Förutom att fikandet främjar umgänge (ofta även utanför vår egen sociala sfär då kafébesöken öppnar upp för nya bekantskaper) är det även utmärkt ur anti-stressynpunkt eftersom pausen möjliggör återhämtning.

Samband mellan effektivitet och fika

Enligt en tidigare undersökning gjord av Manpower finns det dessutom tydliga samband mellan effektiviteten och fikande. I studien där 8000 personer tillfrågades kunde man visa att de som jobbade på arbetsplatser med flera gemensamma fikaraster inte enkom ansåg att stämningen var bättre, utan att de dessutom arbetade mer effektivt.

Därtill kan själva kaffedrickande ses som rena hälsokuren. Förutom att det piggar upp, skärper minnet och koncentrationen, har forskning visat att koffein kan hjälpa kroppens immunologiska tumörförsvar. Enligt en ny rapport i den medicinska tidskriften Clinical Cancer Research kan kaffe bland annat motverka uppkomsten av bröstcancer.

 

Läs också: Så skyddar kaffe mot bröstcancer

Läs också: Forskarnas förslag – fika mer på jobbet