Giftet i din mat

GIFT I MATEN. Glutamat döljer sig i en lång rad livsmedel. Läkaren Annika Dahlqvist undviker glutamat. "Jag väljer så naturlig mat som möjligt, säger hon."

Foto: SOFIE WIKLUND

GIFT I MATEN. Glutamat döljer sig i en lång rad livsmedel. Läkaren Annika Dahlqvist undviker glutamat. "Jag väljer så naturlig mat som möjligt, säger hon."

Vanlig mat, som soppor, kryddor, korv och buljong, innehåller gift.
Smakförstärkaren glutamat misstänks orsaka fetma, synproblem och hjärnskador.
Nu slår svenska läkare och forskare larm.
- Glutamat är ett nervgift som kan skada hjärnan, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson.

Andra har också läst

Smakförstärkaren glutamat, ibland kallad MSG, finns i mycket av den mat vi äter – framförallt i hel- eller halvfabrikat. Nu varnar svenska läkare och forskare för att vi kan få i oss skadligt höga doser av ämnet.


Björn Meister, professor i neurovetenskap vid Karolinska institutet, har studerat hur glutamat påverkar djur. Nyfödda råttor som injicerades med MSG under fem dagar blev som vuxna feta, blinda, kortväxta och hjärnskadade. Den del av hjärnan som bland annat styr hunger, mättnad och tillväxt förstörs till stor del. Björn Meisters studie är bara en i raden som visat på riskerna med glutamat.


Giftigt för nervcellerna

– Vi vet att glutamat är giftigt för nervcellerna. Men det är förstås en dosfråga. Det kontroversiella är frågan om det är farligt för människor att äta och i vilka doser, säger han.


Björn Meister är kritisk till att livsmedelsindustrin använder glutamat i så hög utsträckning.


– Vi har aldrig ätit så mycket glutamat som idag. Jag är själv skeptisk och försöker äta så nyttigt jag kan.


Läkaren Annika Dahlqvist som bloggar om kost misstänker, likt vissa andra läkare och forskare, att glutamat driver på fetmaepidemin.


– Det ökar aptiten, gör att vi tycker om just den maten och vill äta mer av den. Det är ren cynism av livsmedelsindustrin.


Ökar risken för demens

Också Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, är kritisk.


– Glutamat är giftigt för nervcellerna och kan i längden öka risken för alzheimers och andra demenssjukdomar. Jag förstår inte varför man inte förbjuder det. Man bör åtminstone införa en mycket tydlig märkning av mat som innehåller tillsatt glutamat, säger hon."På Island införde de en särskild märkning av mat som innehåller glutamat. Vi borde följa deras exempel", säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson. Foto: RONNY JOHANESSON

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här