Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

GI och LCHF kan öka risken för bröstcancer

Allt fler kvinnor i Sverige drabbas av bröstcancer.

Nu misstänker experter att populära dieter som GI och LCHF kan göra att cancern ökar ytterligare.

– Min uppfattning är att dieterna kan få väldigt negativa effekter på lång sikt, säger Henrik Lindman, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Metro.

2007 diagnosticerades 7 049 kvinnor i Sverige för bröstcancer. 2011 hade siffran ökat till 8 382 kvinnor. Detta enligt statistik från socialstyrelsen, skriver Metro.

En av Sveriges ledande bröstcancerexperter säger nu att dieter som GI och LCHF kan göra att sjukdomen ökar ännu mer de närmaste åren.

– Min uppfattning är att dieterna kan få väldigt negativa effekter på lång sikt, säger Henrik Lindman, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger Henrik Lindman, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Metro.

 

"Sett ett visst samband"

Lindman får medhåll av Håkan Olsson, professor i onkologi i Lund.

– Jag har i min forskning sett ett visst samband mellan bröstcancer och intaget av fleromättade fetter, säger han till tidningen.

Men alla håller inte med. Andreas Eenfeldt, specialistläkare i allmänmedicin, säger att farhågorna om sambandet mellan cancer och fett är föråldrade. Enligt Eenfeldt är det snarare för mycket socker och snabba kolhydrater som är orsaken till att många drabbas av cancer i västvärlden.

Både Lindman och Olsson medger emellertid att det finns fler anledningar till att bröstcancer ökar. Att kvinnor föder färre barn och dessutom allt senare, är, enligt dem, viktigare orsaker till ökningen.