Vad är ditt bästa tips för att få äktenskapet att funka? Jan Nilsson, 68, pensionär, Hässelby, och Iris Nilsson, 65, pensionär, Hässelby: "Att ha roligt ihop, skratta och göra roliga saker. Uppleva saker tillsammans som till exempel att resa. Vi har varit gifta i 42 år och tillhör nog en unik skara. Vi kan vara långsynta när vi bråkar men det går över och vi pratar om det."
1 av 4: Vad är ditt bästa tips för att få äktenskapet att funka? Jan Nilsson, 68, pensionär, Hässelby, och Iris Nilsson, 65, pensionär, Hässelby: "Att ha roligt ihop, skratta och göra roliga saker. Uppleva saker tillsammans som till exempel att resa. Vi har varit gifta i 42 år och tillhör nog en unik skara. Vi kan vara långsynta när vi bråkar men det går över och vi pratar om det." Foto: Michaela Hasanovic
Vad är ditt bästa tips för att få äktenskapet att funka? Marcela Salazan, 50, försäkringshandläggare, Bromsten, och Rodrigo Silva, 50, förman inom tryckeri, Bromsten: "Vi har varit sambos i 30 år och vår kärlek blir inte starkare av att vi har skrivit på giftermålspapper. Det viktigaste är att kärleken finns vid liv. Men sen att man kompromissar och tar hänsyn till varandra. Att det är ömsesidigt och att man njuter av livet tillsammans, hittar på saker och upplever. Det är också viktigt att prata om värderingar."
2 av 4: Vad är ditt bästa tips för att få äktenskapet att funka? Marcela Salazan, 50, försäkringshandläggare, Bromsten, och Rodrigo Silva, 50, förman inom tryckeri, Bromsten: "Vi har varit sambos i 30 år och vår kärlek blir inte starkare av att vi har skrivit på giftermålspapper. Det viktigaste är att kärleken finns vid liv. Men sen att man kompromissar och tar hänsyn till varandra. Att det är ömsesidigt och att man njuter av livet tillsammans, hittar på saker och upplever. Det är också viktigt att prata om värderingar." Foto: Michaela Hasanovic
Vad är ditt bästa tips för att få äktenskapet att funka? Mikael Tidsjö, 55, projektledare, Gävle, Annica Tidsjö, 52, butikssäljare, Gävle: "Att man har respekt för varandra. Det gäller att vara öppen, ärlig och prata om saker. Diskutera, ta en paus och fortsätta diskutera. Att man inte tar varandra för givet. Vi till exempel reser ofta tillsammans, upplever och gör saker. Sen har vi ju olika intressen hemma och där ingår respekten. Egentid är också viktigast."
3 av 4: Vad är ditt bästa tips för att få äktenskapet att funka? Mikael Tidsjö, 55, projektledare, Gävle, Annica Tidsjö, 52, butikssäljare, Gävle: "Att man har respekt för varandra. Det gäller att vara öppen, ärlig och prata om saker. Diskutera, ta en paus och fortsätta diskutera. Att man inte tar varandra för givet. Vi till exempel reser ofta tillsammans, upplever och gör saker. Sen har vi ju olika intressen hemma och där ingår respekten. Egentid är också viktigast." Foto: Michaela Hasanovic
Vad är ditt bästa tips för att få äktenskapet att funka? Katja Pietilä, 30, apotekare, Finland, Juha Pietilä, 32, produktchef, Finland: "Ja att ha samma intressen, vara glada och göra saker tillsammans med familjen. Vi tror att om man har problem så bör man prata om dem genast och kunna kommunicera."
4 av 4: Vad är ditt bästa tips för att få äktenskapet att funka? Katja Pietilä, 30, apotekare, Finland, Juha Pietilä, 32, produktchef, Finland: "Ja att ha samma intressen, vara glada och göra saker tillsammans med familjen. Vi tror att om man har problem så bör man prata om dem genast och kunna kommunicera." Foto: Michaela Hasanovic

Genomskåda myterna om äktenskapet

Giftermål och äktenskap har populärt blivit bilden för evig kärlekslycka.

Myterna kring äktenskapet är många – men lyckan kommer inte på beställning bara för att ringarna är bytta.

– Vill man utveckla sig själv och sin relation så behöver man vara beredd på att det kräver en hel del insatser, säger relationsexperten Christel Dopping.

Lyckliga i alla sina dagar – genom film, böcker och tidningar matas vid med budskapet om den eviga lyckan som genom magi ska uppstå när ringarna är bytta.

Men verkligheten ser som bekant många gånger helt annorlunda ut. De allra flesta parrelationer skakas i fogarna när förälskelsefasen är över, för alla går in i en relation med en egen uppfattning om hur det "ska vara".

– Att par får svårigheter är ganska vanligt, inte minst när barnen kommer. Vi är produkter av vår historia, hur vi haft det när vi var små formar oss och påverkar vår syn på hur en relation ska vara, säger relationsterapeuten Christel Dopping.

Christel Dopping.

Föreställningar om framtiden

Hon stöter ofta på par som gått in i en relation med en särskild idé om hur framtiden som gifta ska se ut.

En vanlig föreställning är att lyckan ska komma som ett brev på posten – bara man gifter sig och bildar familj. Men en relation hålls samman av så mycket mer än giftermålet. Intressen och behov förändras med tiden och relationen kräver ständigt arbete för att hålla.

– Vill man utveckla sig själv och sin relation så behöver man vara beredd på att det kräver en hel del insatser. Man kan inte luta sig tillbaka, det blir inte så roligt, säger Christel Dopping.

Fokusera på möjligheter och lösningar

Hon menar att man ska fokusera på möjligheter och lösningar snarare än problemen när vardagen är grå.

– Det gäller att vi också omfamnar de här gråare dagarna, och också felen och bristerna hos oss själva och vår partner. Accepterar man att relationen rymmer både och – både grå och mer färgglada dagar – blir det lättare.

Fem äktenskapsmyter - och hur ni kommer över dem

Bara jag gifter mig och bildar familj blir jag lycklig

Alla relationer har toppar och dalar. Lär dig att acceptera även de dåliga dagarna och felen och bristerna hos din partner. Blir man till freds med att kärleksrelationen har både bra och dåliga sidor är det lättare att ta sig igenom svårare perioder.

Min partner är tankeläsare

Din partner kan med största sannolikhet inte läsa dina tankar. Att kommunicera sina behov och önskningar gör det inte bara enklare att uppnå en relation där man har det bra tillsammans – det är också ett kärleksfullt och empatiskt sätt att kommunicera.

Har vi bara gift oss behöver jag inte jobba mer på relationen

Att få sin partner att känna sig värdesatt och bekräftad är färskvara. Visa din uppskattning varje dag – annars stannar relationen upp och dör ut. Berätta för din partner vad du känner för den, fråga hur det är, kom med överraskningar eller förslag på vad ni ska hitta på tillsammans.

Om min partner bara förändrar sig kommer jag bli lycklig

Det här är en omöjlig uppgift, du kan inte förändra din partner, det kan bara den själv göra. Där emot är det viktigt att tala om hur du känner och vad du behöver för att ni ska kunna mötas i relationen. Gör du inte det är det lätt att hamna i frustration och känna missnöje i förhållandet.

Min partner ska tillfredställa alla mina behov

Många söker efter allt i ett – en älskare, bäste vän och familjeförsörjare i samma person. Men så ser sällan verkligheten ut. Värdesätt i stället det du får i relationen och se till att då påfyllning också på andra områden. De flesta mår dessutom bra av att göra saker på egen hand.

Källa: Relationsterapeuten Christel Dopping

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!