Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Ge förhållandet en chans!
Ge förhållandet en chans!
Ge förhållandet en chans!
Ge förhållandet en chans! Foto: Colourbox.com

Ge förhållandet en nystart

Kärlekskris efter semestern? 

Då kan ditt förhållande behöva en renovering. 

- En kris kan leda till att förhållandet blir bättre om vi är villiga att jobba för det, säger relationsexperten Eva Sanner.

Mirja Lundqvist

FAKTA

– Om en i paret inte trivs har båda ett problem. Och båda måste vara villiga att arbeta för en förändring om en dålig relation ska kunna räddas. Det är aldrig bara den enas problem om relationen inte fungerar bra,säger Eva Sanner.

Här ger hon tre tips på vägen till en nystart:

Prata med varandra
– Det är viktigt att få ge uttryck för sina behov och känslor och bli hörd. Kommunicera utan anklagelser. Man kommer långt med att säga ”jag känner” i stället för ”du är” och ”du borde”.
Minns vad ni föll för
– Tänk på när ni träffades. De egenskaper du föll för hos din partner från början finns ju kvar, fokusera på dem och ge komplimanger och uppskattning.
Gör uppoffringar
– När vi är nyförälskade anstränger vi oss, är flexibla och gör saker för varandra, som att se en speciell film man egentligen inte är intresserad av. Fortsätt med det.

På semestern ska vi äntligen få tid för varandra, ha roligt och låta kärlekslivet blomstra.

 När vi är lediga hamnar våra relationer i fokus och förväntningarna är ofta stora. Frustrationen när de inte infrias kan vara svår att hantera och när ledigheten är över har många förhållanden hamnat i kris. 

Semestern en katalysator

 –  Semestern kan bli en katalysator för problem vi blundar för i vardagen. Om ens partner till exempel dricker för mycket blir det mer uppenbart när vi är lediga tillsammans, säger Eva Sanner, relationsexpert och parterapeut som har skrivit böcker som ”Kåt, glad och tacksam”.

 Ett vanligt misstag är att inte inse att en kärleksrelation behöver underhållas för att fungera på lång sikt.

 –  En kris betyder inte att förhållandet måste ta slut, men att något måste göras. Parterapi kan vara en lösning, men framförallt är det viktigt att prata med varandra, ge uttryck för känslor, se varandras behov och ibland göra uppoffringar, säger Eva Sanner.

 

Varningssignaler

Brist på kommunikation

 –  Ett dåligt tecken är om man har slutat att prata om känslor och tankar och bara diskuterar praktiska saker, som när barnen ska hämtas och vad som ska handlas, säger Eva Sanner.

Bråk som inte leder nånstans

 –  Att ventilera olika åsikter är bra, men inte upprepade bråk som spårar ur i personangrepp och olösta konflikter där ingen ber om förlåtelse, säger Eva Sanner.

Dåligt sexliv

 –  Alla har perioder med minskad lust, men har det sexuella samlivet helt försvunnit är relationen oftast inte hel, säger Eva Sanner.

Tron på den rätte - en relationsfälla

 –  Många lever i en illusion av att bara vi hittar ”den rätte” så går relationen av sig själv, men alla relationer behöver underhållas, säger Eva Sanner.