"Det är en skandal att inte alla kommuner har kvalitetskrav
för vad maten som vi ger till samhällets allra sköraste ska innehålla", tycker
dietisten Anja Saletti. Britta Isaksson (bilden) gillar inte maten på servicehuset där hon bor.
"Det är en skandal att inte alla kommuner har kvalitetskrav för vad maten som vi ger till samhällets allra sköraste ska innehålla", tycker dietisten Anja Saletti. Britta Isaksson (bilden) gillar inte maten på servicehuset där hon bor. Foto: Hållams Anna

Gamla får mindre näring i maten än katter

Var fjärde äldre som har hemtjänst, bor på äldreboende eller servicehus är undernärd. Varannan är i riskzonen.  

Expressens granskning visar att vanlig kattmat kan vara mer näringsrik än de gamlas mat.  

- Vi skulle behöva vara lika noga med maten de gamla får som maten vi ger till våra husdjur, säger dietisten Anja Saletti.

Skrämmande många gamla är undernärda. Det visar tidigare studier Anja Saletti, dietist och medicine doktor vid Uppsala universitet, gjort. På sjukhem är i stort sett alla  undernärda eller i riskzonen. En förklaring är att många av dem är mycket sjuka  eller döende.

 Men även bland de friskare gamla, som bor hemma med hemtjänst, är nästan varannan undernärd eller i riskzonen. Och undernärda gamla dör i förtid. Varannan undernärd åldring med hemtjänst dog inom tre år, visar hennes studier.

"Behövs stora insatser"

- Här behövs göra stora insatser, vi måste hitta nya och flexibla lösningar. Inte minst för att förebygga så att de i riskzonen inte blir undernärda men också för att öka de gamlas valfrihet, säger Anja Saletti.

 Ofta minskar aptiten när man åldras och sjukdomar kan påverka både aptit och näringsupptag. Därför ska gamlas mat vara mer näringstät, med mer fett, proteiner och kalorier, än yngre och friskas kost.

Stora brister

Expressens test av fem slumpvis utvalda matlådor visar att kvaliteten på de gamlas mat varierar kraftigt -  och har stora brister. Tre av rätterna, exempelvis, innehåller på tok för lite kalorier och fett, jämfört med rekommendationerna, för att vara lämpade för sköra äldre, tycker Anja Saletti.

 Ingvar Bosaeus, professor i klinisk nutrition vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, håller med om att tre av rätterna är väl fettsnåla.

 - För den som har dålig aptit kan det vara svårt att få i sig tillräckligt mycket energi.

Ser äckliga ut

Utseendet på vissa rätter är också rentav äckligt, tycker Anja Saletti, allt hoprört i en plastlåda eller skrynklig sås. Också det påverkar matlusten.

 - Maten ska också smaka gott och se trevlig ut. För många äldre är maten en högtidsstund, när det kanske inte finns så många andra glädjeämnen kvar i livet.

Mindre kalorier än kattmat

Om man jämför med kattmaten Sheba essence tonfisk innehåller fyra av de testade rätterna mindre kalorier per hundra gram än kattmaten, lika många hade mindre fett och samtliga mindre protein.

 - Nu är det ju inte så att gamla ska ha kattmat eller tvärtom, de har förstås olika näringsbehov. Men det visar på att kattmaten kan vara mer genomtänkt än de äldres mat. Vi är mer noga med att ge katten den maten den vill ha än att ge den äldre möjlighet att välja mat de tycker om, säger Anja Saletti.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!