Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Du går ner i vikt och minskar risken för sjukdomar om du väljer att använda cykeln som transportmedel.
Du går ner i vikt och minskar risken för sjukdomar om du väljer att använda cykeln som transportmedel.
Du går ner i vikt och minskar risken för sjukdomar om du väljer att använda cykeln som transportmedel.
Du går ner i vikt och minskar risken för sjukdomar om du väljer att använda cykeln som transportmedel. Foto: Monkey Business Images

Gå ner i vikt genom att börja cykla dit du ska

Utnyttja vardagens transportsträckor och ta cykeln till jobbet.

Förutom bättre flås och starka ben tappar du extrakilon och minskar risken för många ­allvarliga sjukdomar.

Det här vinner du!

Här är några av hälsovinsterna med ­vardagsmotion:

 

Motverkar ­depression: Fysisk aktivitet påverkar hjärnan på samma sätt som antidepressiv medicin. Det påverkar stämningsläget genom att stimulera signalsubstanser i hjärnan.

 

Gör dig piggare: Träning håller hjärnan alert genom ökad tillförsel av syre. Endorfinerna som frigörs får dig också att känna dig mer energisk. Och om du är vältränad får du bättre blodcirkulation vilket gör dig mindre trött.

 

Starkare hjärta: Hjärtmuskeln blir starkare och hjärtat jobbar bättre. Regelbunden träning stärker hjärtmuskeln och förbättrar slagvolymen, den mängd blod som pumpas runt vid varje hjärtslag.

 

Bättre blodcirukulation & lägre blodtryck: Att vara aktiv och röra på dig motverkar blodproppar, förbättrar blodflödet och syretillförseln i kroppens alla organ förbättras. Dessutom sjunker ditt blodtryck.

 

Bättre ­blodsockerbalans: Insulinkänsligheten förbättras och sockerbalansen blir mer stabil, vilket motverkar diabetes. Du blir mindre sugen på socker.

 

Skyddar mot cancer: Forskning visar att människor som motionerar regelbundet inte drabbas av cancer i lika hög grad som de som är mer stillasittande. Regelbunden träning motverkar inflammationer i kroppen, vilka är kopplade till förhöjd cancerrisk.

Källa: Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor vid Karolinska Institutet och överläkare på Livsstilsmottagningen, Hjärtkliniken, Karolinska Universitetsjukhuset.

Tänk på!

Låga växlar

Cykla på låga växlar! En hög kadens (antal hjulvarv per minut), ger mer effektiv konditionsträning.

 

Växla hastighet

Om ambitionen är att utvecklas som ­cyklist så är det bra att variera hur snabbt du cyklar. Olika hastigheter ­tränar olika muskelfibrer. Vid lägre puls under längre tid tränas uthålligheten och energi bränns från fett i musklerna­. Vid hög puls och intensiv träning ­bränner kroppen glykogen som energi.

 

Rätt hållning

Positionen på cykeln är olika för olika cyklar, du sitter på olika sätt i olika ­modeller. Men en grundregel är att sänka axlarna, ner med skulderbladen och ha avslappnade armar och händer.

 

Rätt sadelhöjd

När du sitter på sadeln med fötterna på pedalerna ska benen inte vara helt raka utan lite böjda.

 

Mer tips

cykelframjandet.nu hittar du fler tips.

Bra sätt att ­transportträna

Ta alltid cykeln till jobbet, till ­affären, ner till stan och när du ska besöka en vän.

 

Jogga till jobbet och ta ­morgonduschen där i stället.

Gå av en busstation tidigare och gå sista biten.

 

Ta en powerwalk till jobbet.

 

Åk inlines till jobbet.

 

Håll skidtekniken levande året om och ta rullskidorna till ­jobbet.

Vardagsmotionen är din viktigaste och enklaste träning. Studier har visat att den som cyklar till och från jobbet varje dag löper mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, depression, diabetes och cancer.

- Allt mer forskning visar att det är farligt att sitta still så mycket som många gör. Även den som går och tränar några gånger i veckan behöver vardagsmotionera. Helst ska vi röra oss minst 30 minuter varje dag, säger Lina Wahlgren, forskare på gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Alla ska ju ändå till jobbet

Hon har undersökt vad som upplevs som stimulerande och hindrande miljöer för cykelpendling. Vardagscyklisterna, men även motionscyklisterna, blir bara fler och fler i Sverige.

- Egentligen skulle det kunna vara enkelt. Allt handlar om energiförbrukning och alla ska ju ändå till och från jobbet, säger Lina Wahlgren.

Förutom att det går snabbt, är billigt och miljövänligt att transportera sig på cykel så är det en skonsam träningsform eftersom belastningen är låg samtidigt som intensiteten är hög. En ungefärlig uträkning visar att en man i genomsnitt bränner 450 kalorier och en kvinna 360 kalorier under en timmes cykling i normalt tempo.

- Forskning visar en koppling mellan hälsa och aktiv pendling. Att cykla eller gå till jobbet kan räcka för att nå upp till den rekommenderade miniminivån av hälsofrämjande fysisk aktivitet, säger Lina Wahlgren.