Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 13 apr 2013 13:00

Gå ner i vikt genom att börja cykla dit du ska

Du går ner i vikt och minskar risken för sjukdomar om du väljer att använda cykeln som transportmedel.

Du går ner i vikt och minskar risken för sjukdomar om du väljer att använda cykeln som transportmedel.

Foto: Monkey Business Images

Utnyttja vardagens transportsträckor och ta cykeln till jobbet.

Förutom bättre flås och starka ben tappar du extrakilon och minskar risken för många ­allvarliga sjukdomar.

Vardagsmotionen är din viktigaste och enklaste träning. Studier har visat att den som cyklar till och från jobbet varje dag löper mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, depression, diabetes och cancer.

- Allt mer forskning visar att det är farligt att sitta still så mycket som många gör. Även den som går och tränar några gånger i veckan behöver vardagsmotionera. Helst ska vi röra oss minst 30 minuter varje dag, säger Lina Wahlgren, forskare på gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Alla ska ju ändå till jobbet

Hon har undersökt vad som upplevs som stimulerande och hindrande miljöer för cykelpendling. Vardagscyklisterna, men även motionscyklisterna, blir bara fler och fler i Sverige.

- Egentligen skulle det kunna vara enkelt. Allt handlar om energiförbrukning och alla ska ju ändå till och från jobbet, säger Lina Wahlgren.

Förutom att det går snabbt, är billigt och miljövänligt att transportera sig på cykel så är det en skonsam träningsform eftersom belastningen är låg samtidigt som intensiteten är hög. En ungefärlig uträkning visar att en man i genomsnitt bränner 450 kalorier och en kvinna 360 kalorier under en timmes cykling i normalt tempo.

- Forskning visar en koppling mellan hälsa och aktiv pendling. Att cykla eller gå till jobbet kan räcka för att nå upp till den rekommenderade miniminivån av hälsofrämjande fysisk aktivitet, säger Lina Wahlgren.

Relaterat