Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 30 nov 2012 08:53

Gå ner 5 kilo på bara 1 månad med LCHF

STARTA. Kom i gång med LCHF med hjälp av dessa tips i vardagen.

STARTA. Kom i gång med LCHF med hjälp av dessa tips i vardagen.

Foto: Piotr Marcinski

Om du äter enligt LCHF kan du ganska snart se resultat på vågen.

Följ våra smarta tips, som vi har satt ihop tillsammans med kostrådgivaren Anna Hallén och du kan tappa fem kilo på fyra veckor.

1. Ta bort frestelser

Det kan vara kämpigt att äta LCHF-kost när det står knäckebröd i skafferiet och frysen är full av bullar. Rensa ut det som du misstänker lockar dig mest, och det som innehåller för mycket kolhydrater.

 

2. Eget ris - en baggis!

I stället för potatis, ris och pasta kan du till exempel göra eget blomkålsris. Riv en stor blomkål i ett rivjärn, värm i kastrull med lite vatten, grädde och en klick smör.

 

3. Bli vän med fett!

Den största förändringen är att du ska äta mer fett. Men du ska inte trycka i dig hela smörpaket eller majonnäs­tuber. I stället ska du njuta av avokado, grädde som bas i såsen, goda ostar och ringla olivolja över salladen. Njut även av skinnet på kycklingen och fettet i köttfärsen.

 

4. Dagens eko!

Ekologiska livsmedel är ett bättre val eftersom de inte innehåller rester av kemikalier eller andra ämnen som inte trivs i kroppen. Har du möjlighet så välj nötkött från gräsbetande djur.

 

5. Välj bort

Njut av det som bjuds men välj bort potatis, ris och pasta. När efterrätten serveras får du känna efter vad just du vill och kan ta för val. Är ditt mål viktminskning kommer en efterrätt inte att ge dig det du önskar. Är du sockerberoende kan en efterrätt skapa ett småätande resten av veckan.

 

6. På restaurang och semester

Det är lätt att äta LCHF på restaurang. Välj något från menyn som erbjuder en hel kött- eller fiskbit med god sås till. Be att få byta ut potatisen mot varma grönsaker. Till efterrätt väljer du en god ostbricka och hoppar bara över marmeladen, kexen och frukten.

 

7. Mellanmål - om du vill

När man äter LCHF-kost håller man sig mättare hela dagen, så många varken orkar eller vill ha ett mellanmål. Och man behöver heller inte tänka på att hålla förbränningen i gång eftersom man inte svälter. Men om du är sugen funkar lite nötter, ett kokt ägg, yoghurt och bär, ost eller en avokado, till exempel. Trött? Det kan hända att du känner dig lite trött och hängig de första dagarna när du börjar äta LCHF-kost. Men håll ut, snart vänder det! Och om magen protesterar kan man ge den lite mjuka fibrer som kosttillskott. Till exempel 1 msk hela linfrön, psylliumfrön eller fiberhusk.

 

Resultat redan första veckan

VECKA 1

De första två dagarna brukar avlöpa utan problem. Motivationen är på topp och maten smakar underbart. Sen kommer socker- och mjölabstinensen och med dem både huvudvärk, yrsel och ett starkt sug. Hos vissa mer eller mindre. Många upplever dag tre och fyra som de värsta i sina liv. Nu kommer tvivlen - men håll ut! Till helgen börjar energin återkomma och det känns riktigt okej.

VECKA 2

Suget är borta, du mår bra och är mätt och nöjd. För vissa säger nu magen ifrån. Oavsett om din mage blir hård eller mjuk är knepet detsamma; lägg till 1-2 msk hela linfrön eller ­psylliumfrön per dag och drick ett glas extra vatten. Vågen kanske står still, eller kanske har du till och med gått upp ett kilo. Lugn. Vågen visar inte om du har förlorat fett eller vätska, kolla i stället midjemåttet.

VECKA 3

Nu börjar de flesta undra: "Ska man må så här bra?". Vakenheten och piggheten ökar och det känns som om allt blir lättare. Redan nu börjar flertalet uppleva att sömn­kvaliteten ökar. Nu får du också väldigt ofta höra "Jag struntar i om min viktminskning kommer att ta tid, den här kosten vill jag alltid äta om jag ska må så här bra".

VECKA 4

Nu kommer sorgen, "Ska jag ­aldrig mer få äta en macka?". Du får äta vad du vill, frågan är om du vill? Tar du mackan försvinner den ökade livskvaliteten. Nu börjar också dina vänner ifrågasätta ditt val. Du tvingas förklara dig. Påståenden som att du kommer att dö av allt fett blir vardag. Här är ett svar: "Om jag låter dig äta vad du vill, är det då okej med dig om jag äter vad jag vill?