Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 maj 2011 13:17

Uppdaterad 27 maj 2011 13:25

Gå mer - förebygg alzheimer

RÖR PÅ SIG. 58-åriga Lene Martin, 58, är noga med att röra på sig. "Jag har inte tänkt så mycket på att motion förebygger alzheimer, men däremot på sjukdomar som benskörhet, depression och diabetes", säger hon.

RÖR PÅ SIG. 58-åriga Lene Martin, 58, är noga med att röra på sig. "Jag har inte tänkt så mycket på att motion förebygger alzheimer, men däremot på sjukdomar som benskörhet, depression och diabetes", säger hon.

Foto: Ylwa Yngvesson

Pardans, korsord och omega 3-fettsyror.
Så minskar du risken för att drabbas av alzheimer på ålderns höst.
- Sociala aktiviteter och intellektuella utmaningar ­stimulerar hjärnan, säger professor Lars-Olof Wahlund.
Varje år insjuknar upp till 14 000 personer i Sverige i alzheimer. I dag finns inga läke­medel som påverkar själva grund­orsaken till Alzheimers sjukdom. Även de bästa medicinerna ger bara en lindring av symtomen. Men forskare i Uppsala håller på att utveckla en ny typ av läkemedel som i höst ska testas på patienter.
- Sådana kliniska studier tar tid, men om cirka fem år bör vi säkert veta om BAN2401 håller måttet fullt ut. I så fall är detta ett enormt framsteg, säger Lars Lannfelt, professor i geriatrik vid Uppsala universitet, till Upsala Nya tidning.

Rätt kost kan hjälpa

Men det finns saker man kan göra för att slippa få sjukdomen. En sak är att äta rätt kost.
Enligt de senaste svenska forsknings­rönen är omega 3-fett­syror bra för hjärnan. I en studie gjord av Karolinska institutet förbättrades minnesfunktionerna hos de minst sjuka patienterna om de åt omega 3-fettsyror - som finns i fiskolja.
Måttlig motion har också visat sig skydda mot sjuk­domen. Forskarna vet inte riktigt varför, men tror att det kan bero på att det sänker blodtrycket och blodsockret.

Bra att träna inlärning

Det är också bra att träna upp hjärnans inlärningsförmåga.
Men även om man äter och tränar rätt finns det fortfarande en risk för att utveckla sjuk­domen.
- Jag träffar många patienter som har levt exemplariska liv och ändå fått alzheimer. Den genetiska bakgrunden är viktig.
Lene Martin, 58, i Stockholm är professor i vårdvetenskap och medveten om att motion förebygger olika sjuk­domar.
- Jag rider två-tre gånger i veckan och promenerar en halv till en timme om dagen, säger hon.