Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
I all sin enkelhet är promenader en fantastisk medicin.
I all sin enkelhet är promenader en fantastisk medicin.
I all sin enkelhet är promenader en fantastisk medicin.
I all sin enkelhet är promenader en fantastisk medicin. Foto: Christian Örnberg

Gå dig smal & smart

Du kan bli friskare med enkel hjälp av naturen. Med promenader i närmsta grönområde kan du bli smalare, piggare och till och med smartare.

FAKTA

All natur är hälsosam


• Du behöver inte ge dig ut i vildmarken, det räcker med att vistas i en trädgård eller en park. Att påta i trädgården kan bland annat hjälpa mot stress, men bara om du inte känner prestationskrav.
• De amerikanska miljöpsykologerna Rachel och Stephen Kaplan har listat fyra kriterier för att ett naturområde ska ge återhämtning:
1. Att du får en känsla av att vara förflyttad till en annan värld, vid sidan av vardagens stress och press.
2. Att du uppfattar platsen som tillräckligt stor för att ge en känsla av frihet och spelrum.
3. Att platsen väcker ditt intresse och ger stimulerande sinnesintryck.
4. Att du känner att du passar in i miljön, att den är förenlig med dina önskemål och behov.

Mai-Lis Hellénius, professor i förebyggande av hjärt-kärlsjukdomar och överläkare vid Livsstilsmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Foto: Foto: Copyright: Fotograf Ulf Sirborn,

 

 Att vistas i naturen är rena rama multimedicinen, för både din kropp och knopp. Stress, smärta och värk kan minska och din hjärnfunktion förbättras. Om du dessutom tar en promenad så minskar du risken för flera allvarliga sjukdomar.

 – När du promenerar så ökar ämnesomsättningen, blodsocker och blodtryck sjunker och blodfetterna påverkas så att proppbildning minskar. I all sin enkelhet är promenader en fantastisk medicin, säger Mai-Lis Hellénius, professor i förebyggande av hjärt-kärlsjukdomar och överläkare vid Livsstilsmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Minskar riskerna

 Promenader är utmärkta för att gå ner i vikt. Du kan också minska risken för att drabbas av typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom stärks ditt skelett, det minskar risken för benskörhet.

 Att vara i naturen har visat sig ha god effekt på stress och smärta. Helst ska naturen vara varierad men ganska gles och det är en fördel om det finns vatten och en stor artrikedom. Det ska evolutionärt påminna oss om den natur vi valde för att slå oss ner på för övernattning, där kände vi oss trygga. Men bara att besöka en stadspark eller påta i den egna trädgården kan förbättra hälsan.

Bättre rehabilitering

 – Forskning har visat att det räcker med att titta på natur genom ett fönster för att få effekt på stress och smärta. Ju oftare du exponeras för natur desto lägre risk har du att drabbas av stressrelaterad ohälsa. Du kan också få en bättre rehabilitering eftersom hjärnan återhämtar sig snabbare, säger Patrik Grahn, professor och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Därför hjälper det

 Att natur hjälper mot stress beror på flera saker. Du befinner dig i en miljö där vi inte utsätts för saker som annars stressar oss, som jobb, hushållsarbete eller husrenoveringen. Vanligtvis använder vi mest vår viljestyrda uppmärksamhet, till exempel till att sortera bort störande ljud eller besvara e-post. I naturen kan du använda mer av din spontana uppmärksamhet genom att lyssna på prassel i buskarna eller titta på blänket i vattnet.

 – Det stimulerar din nyfikenhet och du får kraft till att reflektera över och bearbeta dina vardagsproblem. Dessutom aktiveras alla dina sinnen, det kan ha betydelse för dem som är svårt stressade.

Minska smärtan

 När du distraheras av naturen kan också din smärta minska eftersom din hjärna inte klarar av att uppmärksamma både alla intryck och din smärta. 

 Enligt Patrik Grahn är närheten till naturen viktig. Bland annat har en engelsk studie visat att de som hade närhet till natur hade lägre sjuklighet, framför allt i hjärt-kärlsjukdomar.

 – Det kan räcka med att du tar en kvälls- eller lunchpromenad några gånger i veckan för att minska risken för att drabbas av sjukdomar. Var gärna ute minst en halvtimme om du kan, då hinner du få bra effekt. Men lite är bättre än inget.