Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att promenera kan hjälpa dig att gå ner i vikt och att sänka dina blodfetter.
Att promenera kan hjälpa dig att gå ner i vikt och att sänka dina blodfetter.
Att promenera kan hjälpa dig att gå ner i vikt och att sänka dina blodfetter.
Att promenera kan hjälpa dig att gå ner i vikt och att sänka dina blodfetter. Foto: Christian Örnberg

Gå bort sju kilo med enkel vardagsmotion

Det räcker med enkel vardagsmotion för att gå ner i vikt och förbättra hälsan. Med 30 minuters promenad per dag kan du gå ner över 7 kilo – och halvera risken för hjärt-kärlsjukdom.

Därför är promenader bra för hälsan

Hjälper dig att gå ner i vikt.
Kan stoppa viktuppgång.
Hjälper till att sänka dina blodfetter.
Ger jämnare blodsockernivå.
Förbättrar koncentrationen, minnet och humöret.
Kan lindra värk i axlar, nacke och rygg.
Immunförsvaret stärks.
Förbättrar din kondition.
Sänker din vilopuls.
Gör att du sover bättre.
Stärker muskler och skelett.
Kan minska din stressnivå.
Minskar inflammationer i kroppen.
Kan hjälpa till att minska risken för bland annat hjärt- kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, osteoporos, cancer och demens.

11 tips för 30 minuters vardagsmotion

1. Stå upp och jobba. Ett höj- och sänkbart skrivbord är bra för hälsan. När du sitter ner förbränner du fem kalorier per timme utöver din basala energiförbrukning. Bara genom att stå upp i stället förbränner du 15 kalorier.

2. Ta alltid trapporna. Gör det till en vana att strunta i att ta hissen eller rulltrappor. Sammanlagt blir det många extra steg per år som hjälper dig att hålla formen.

3. Parkera längst bort på parkeringen, då får du en liten extra promenad.

4. Ladda upp med promenadskor. Ha gärna flera par gympaskor, till exempel ett par på jobbet och ett par hemma. Då kan du alltid promenera när du känner för det.

5. Res på dig och gå runt varje gång du pratar i telefon.

6. Gå ut och ät lunch. Välj gärna ett ställe som ligger en bit bort så får du två små promenader.

7. Ta bensträckare! Om du måste sitta länge, glöm inte att resa på dig ibland. Rör lite på dig och sträck ut kroppen. Eller gör sittgympa, det är enkla övningar som alla klarar av.

8. Gå av bussen en eller flera hållplatser innan du egentligen ska gå av. Promenera sista biten.

9. Cykla eller gå till och från jobbet.

10. Ha promenadmöten. Det finns ingen oskriven lag som säger att man måste sitta ner bara för att man har ett möte. Det kan till och med bli bättre möten om ni samtidigt får frisk luft och motion.

11. Använd en stegräknare och satsa på att komma upp i minst 10 000 steg per dag.

Att motion är bra för hälsan och vikten känner du säkert till. Men det är inte bara tuff träning på gymmet eller långa löprundor som behövs, att du rör på dig i vardagen är minst lika viktigt.

En halvtimmes promenad om dagen räcker för att du ska halvera risken för många allvarliga sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdomar.

– Stillasittande är i sig en hälsofara. Även om vi går på gym tre gånger i veckan så sitter vi en stor del av resten av tiden, antingen i bilen, vid datorn eller framför tv:n. Vi kan riva loss ett gympapass men sen sitter vi i soffan, vi har blivit aktiva soffpotatisar, säger Mai-Lis Hellénius, professor på Karolinska institutet och överläkare på Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

 

Hopp för kontorsråttorna 

För tre timmar per vecka på gymmet är egentligen inte mycket. Det är mindre än tre procent av den vakna tiden på en vecka, många spenderar betydligt fler timmar i tv-soffan. Studier har visat att om du tittar på tv mer än 4 timmar per dag så ökar risken för att du ska dö i hjärt-kärlsjukdom med 80 procent och att flera timmars tv-tittande per dag kan sänka din livslängd med upp mot fem år.

De flesta har inte heller särskilt fysiskt aktiva arbeten, men du kan öka förbränningen trots att du är en kontorsråtta.

– I en ny studie från USA mätte man hur mycket personer med stillasittande jobb rörde sig under dagen. De som rörde sig mest var i snitt fyra centimeter smalare runt midjan, hade lägre blodsocker och blodtryck, bättre blodfetter och lägre halt av inflammatoriska ämnen i kroppen.

 

Satsa på allsidig träning 

Därför behöver du vardagsmotionen i form av till exempel promenader till och från jobbet och bensträckare under arbetsdagen. Bara genom att stå och jobba i stället för att sitta kan göra att du förbränner tre gånger så många kalorier. Du kan faktiskt gå ner flera kilo på ett år och förbättra hälsan med enkel och regelbunden vardagsmotion.

– Den bästa träningen är den som blir av, men den ska helst också vara allsidig med både kondition, styrka och flexibilitet, säger Mai-Lis Hellénius.