Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 11 aug 2007 10:25

Uppdaterad 27 maj 2010 12:31

Fukt i luften gör dig sjuk

I går var luftfuktigheten i Stockholm högre än i djungeln.

I går var luftfuktigheten i Stockholm högre än i djungeln.

Den extrema fukten i luften kan göra dig sjuk.
I går kväll var luftfuktigheten i Stockholm lika hög, eller högre än i Amazonas och Mellanafrika.
- Den som har svårt att tåla värme har det extra svårt nu, säger läkaren Ralf Ansjön.
Vid 19-tiden i går kväll var luftfuktigheten i Stockholm 90-95 procent, enligt SMHI, mot normala CIRKA 50 procent. Samtidigt låg temperaturen på 20 grader. Det innebär att den absoluta fuktigheten i luften var lika hög som i Brasilien – och Kongo.
– Det är en känsla av tropisk fuktig värme när det är så här hög luftfuktighet, säger Ingvar Jonsson, som är meteorolog på SMHI.
Men den tryckande hettan har en baksida.
I slutet av juli presenterade Umeå universitet en studie som visar att dödligheten i Stockholm ökar drastiskt med värmen.

Högre dödlighet


– Efter två dygn med medeltemperaturen 22-23 grader är dödligheten i Stockholm cirka 14 procent högre än vid sval sommarväderlek, säger Bertil Forsberg, docent vid Umeå universitet.
Värmen anses särskilt farlig för personer med hjärt- och kärlsjukdomar, lungsjukdomar, diabetes eller de som äter mediciner som påverkar förmågan att svettas. Extrem luftfuktighet kan göra det ännu svårare för kroppen att reglera den höga värmen.
– Man svettas fast man blir inte av med den. I värsta fall kan man bli för varm och få feber, säger Ralf Ansjön, läkare och medicinskt ledningsansvarig på Vårdguiden.
Men det finns sätt att skydda sig.
– Ta det lugnt. Se till att dricka och få i dig salt. Ta en kall dusch. Klä dig lätt och se till att vädra hemma i mesta möjliga mån, säger Ralf Ansjön.
Fuktigt hela helgen
SMHI bedömer att den höga luftfuktigheten är här för att stanna – åtminstone över helgen. Först på måndag väntas torrare luft komma in över Sverige.