Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 13 dec 2012 10:52

Fruktad hjärnsjukdom efter influensavaccin

<span>LIVET äR FöRSTöRT.<b> Redan kvällen efter att André tagit sprutan mot svininfluensa började han att känna sig konstig i kroppen. Sedan stegrades tröttheten och smärtan. . Foto: HENRIK HANSSON</b>
</span>

LIVET äR FöRSTöRT. Redan kvällen efter att André tagit sprutan mot svininfluensa började han att känna sig konstig i kroppen. Sedan stegrades tröttheten och smärtan. . Foto: HENRIK HANSSON

Efter sprutan mot svininfluensa blev André Lennartsson, 16, svårt sjuk.

Inte i narkolepsi - utan i en hittills okänd misstänkt biverkning av vaccinet: den fruktade hjärnsjukdomen ME.

- Jag har inte gått i skolan på tre år, säger André.

Större delen av dagarna ligger André Lennartsson i sängen i vardagsrummet i villan i Norberg. Han kämpar för att hänga med i den anpassade studiegång som Brinellskolan i Fagersta ordnat.

Före sprutan älskade han att köra fyrhjuling och träna ­hunden Aslan i freestyle.

Har ont trots 15 tabletter

Nu har han svår värk som gör honom sängliggande.

- Jag saknar att orka träffa kompisar och leka med Aslan, säger André.

Han äter uppemot 15 värk­tabletter om dagen, men har ändå ont.

- Bara att kliva upp ur sängen och ta sig till toaletten är en enorm ansträngning som gör att André blir helt slut och får mer ont, berättar pappa Mikael Lennartsson, 46.

Kände sig konstig i kroppen

André har sedan barnsben reumatism och var därför tvungen att ta sprutan mot svininfluensa. Redan samma kväll - den 29 oktober 2009 - klagade han på att det kändes konstigt i kroppen.

- Sedan stegrades Andrés smärta och trötthet. Det var så sorgligt, för han hade knappt haft några symptom av ­reumatismen utan kunnat leva som vilken ung pojke som helst det senaste året, säger Mikael Lennartsson.

Ger svår utmattning

Föräldrarna beskriver vilken kamp det varit för att symptomen skulle tas på allvar. Först i maj i år fick André diagnosen ME, en sjukdom som ger svår utmattning.

De barn och unga som drabbats av narkolepsi på grund av ­vaccineringen har lovats ersättning. Men det är fortfarande oklart vad som ­händer med dem som fått ME.

- Läkemedelsförsäkringen inväntar den pågående studien hos läkemedelsverket beträffande autoimmuna ­sjukdomar efter svininfluensavaccinet innan försäkringen fattar beslut, säger Anders Öhlén, vd på läkemedelsförsäkringen.

"Har fått sitt liv förstört"

Studien kommer troligtvis i början av nästa år och först då skickar Läkemedelsförsäkringen ME-ärendena vidare för medicinsk bedömning.

Mikael Lennartsson tycker att politikerna glömt bort ME-barnen:

- ME är kroniskt och André har fått sitt liv förstört. Vi kräver åtminstone ett svar av Göran Hägglund.