Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 jun 2013 12:36

Frossa i mörk choklad - utan dåligt samvete

Green &amp; Blacks ­organic 85 %<br><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><br>Pris: Cirka 29 kronor, 100 g.<br>En ganska mjuk smak med tanke på den höga kakaohalten. Konsistensen är nästan lite smörig. Inte så bitter och plus för att den är ekologisk.<br>Fredrik Paulún säger: En mycket bra produkt med 85 procent kakao och ju högre kakaohalt desto mer antioxidanter. Dessutom är det rårörssocker som sötar chokladen och det innehåller mer antioxidanter och nyttigheter än vanligt vitt socker som i praktiken är helt fritt från det.<br>Betyg: 4.<br><br>Ingredienser: Kakaomassa, kakaos­mör, fettreducerat kakaopulver, rårörssocker, vaniljextrakt.<br>Näringsvärde per 100 g:<br>Energi: 630 kcal.<br>Protein: 9,2 g.<br>Kolhydrat: 22,2 g.<br>varav sockerarter: Ej uppgift.<br>Fett: 53,5 g<br>varav mättat fett: Ej uppgift.<br>Fiber: Ej uppgift.<br>Natrium: &lt;0,5 g

Green & Blacks ­organic 85 %

Pris: Cirka 29 kronor, 100 g.
En ganska mjuk smak med tanke på den höga kakaohalten. Konsistensen är nästan lite smörig. Inte så bitter och plus för att den är ekologisk.
Fredrik Paulún säger: En mycket bra produkt med 85 procent kakao och ju högre kakaohalt desto mer antioxidanter. Dessutom är det rårörssocker som sötar chokladen och det innehåller mer antioxidanter och nyttigheter än vanligt vitt socker som i praktiken är helt fritt från det.
Betyg: 4.

Ingredienser: Kakaomassa, kakaos­mör, fettreducerat kakaopulver, rårörssocker, vaniljextrakt.
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 630 kcal.
Protein: 9,2 g.
Kolhydrat: 22,2 g.
varav sockerarter: Ej uppgift.
Fett: 53,5 g
varav mättat fett: Ej uppgift.
Fiber: Ej uppgift.
Natrium: <0,5 g

1/10

Ombar probiotic dark, 72 % <br><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><br>Pris: Cirka 22 kronor, 35 g.<br>En av de godaste chokladsorterna i testet. Smakar nästan lite som tryffel. Plus för bra och naturliga ingredienser utan tillsatser. Minus för att den är dyr.<br>Fredrik Paulún säger: Detta är en mycket bra produkt med kokossocker vilket visat sig mycket nyttigare än vanligt vitt socker. En hög halt antioxidanter och annat nyttigt. Att chokladen innehåller bakteriekultur är också mycket intressant!<br>Betyg: 4.<br><br>Ingredienser: Kakaomassa, kokos­nötsblomsocker, ­kakaosmör, bakteriekultur 0,34%.<br>Näringsvärde per 100 g:<br>Energi: 512 kcal.<br>Protein: 4,9 g.<br>Kolhydrat: 33,9 g.<br>varav sockerarter: 24,5 g.<br>Fett: 43,3 g.<br>varav mättat fett: 38,4 g.<br>Fiber: 11 g.<br>Natrium: &lt;0,1 g

Ombar probiotic dark, 72 %

Pris: Cirka 22 kronor, 35 g.
En av de godaste chokladsorterna i testet. Smakar nästan lite som tryffel. Plus för bra och naturliga ingredienser utan tillsatser. Minus för att den är dyr.
Fredrik Paulún säger: Detta är en mycket bra produkt med kokossocker vilket visat sig mycket nyttigare än vanligt vitt socker. En hög halt antioxidanter och annat nyttigt. Att chokladen innehåller bakteriekultur är också mycket intressant!
Betyg: 4.

Ingredienser: Kakaomassa, kokos­nötsblomsocker, ­kakaosmör, bakteriekultur 0,34%.
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 512 kcal.
Protein: 4,9 g.
Kolhydrat: 33,9 g.
varav sockerarter: 24,5 g.
Fett: 43,3 g.
varav mättat fett: 38,4 g.
Fiber: 11 g.
Natrium: <0,1 g

2/10

Marabou Premium 70% <br><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><br>Pris: Cirka 20 kronor, 100 g.<br>En lättäten choklad som smakar gott och varken är för söt eller bitter. Känns som en klassisk mörk chokladkaka. Något rökig bismak.<br>Fredrik Paulún säger: En helt okej mörk choklad med 70 procent kakao och en standardsammansättning av det mesta. Det ger ett standardbetyg på en trea.<br>Betyg: 3.<br><br>Ingredienser: Kakao­massa, socker, kakaosmör, fettreducerad kakao, smörfett, arom, emulgeringsmedel (sojalecitin).<br>Näringsvärde per 100 g:<br>Energi: 600 kcal.<br>Protein: Ej uppgift.<br>Kolhydrat: 32 g.<br>varav sockerarter: 28 g.<br>Fett: 46,5 g.<br>varav mättat fett: 29 g.<br>Fiber: 11 g.<br>Natrium: &lt;0,5 g.

Marabou Premium 70%

Pris: Cirka 20 kronor, 100 g.
En lättäten choklad som smakar gott och varken är för söt eller bitter. Känns som en klassisk mörk chokladkaka. Något rökig bismak.
Fredrik Paulún säger: En helt okej mörk choklad med 70 procent kakao och en standardsammansättning av det mesta. Det ger ett standardbetyg på en trea.
Betyg: 3.

Ingredienser: Kakao­massa, socker, kakaosmör, fettreducerad kakao, smörfett, arom, emulgeringsmedel (sojalecitin).
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 600 kcal.
Protein: Ej uppgift.
Kolhydrat: 32 g.
varav sockerarter: 28 g.
Fett: 46,5 g.
varav mättat fett: 29 g.
Fiber: 11 g.
Natrium: <0,5 g.

3/10

Carbzone low carb, sockerfri choklad 70%<br><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><br>Pris: Cirka 23 kronor, 100 g.<br>Smakar mer som mjölkchoklad än mörk choklad. Smaken av sötningsmedel framkommer inte jätte­starkt, vilket är ett plus. Lågt sockerinnehåll.<br>Fredrik Paulún säger: 70 procent kakao borgar för mycket antioxidanter. Sötningsmedlet är maltitol vilket är en sockeralkohol med mycket lågt GI-värde och klart godkänd. Den är dock laxerande vid hög konsumtion så äter du en hel kaka är risken stor att du får svullen mage. Totalt sett är det svårt att ge den något annat än högsta betyg.<br>Betyg: 4.<br>Ingredienser: Kakaomassa, sötningsmedel (Maltitol), kakaosmör, inulin, fettsnålt kakaopulver, emulgeringsmedel (sojalecitin), aromämne (vanillin).<br>Näringsvärde per 100 g:<br>Energi: 509 kcal.<br>Protein: 7,5 g.<br>Kolhydrat: 24 g.<br>varav sockerarter: &lt;0,5 g.<br>varav sockeralkohol: 22 g.<br>Fett: 42,5 g.<br>varav mättat fett: 25 g.<br>Fiber: 18 g.<br>Natrium: Ej uppgift.

Carbzone low carb, sockerfri choklad 70%

Pris: Cirka 23 kronor, 100 g.
Smakar mer som mjölkchoklad än mörk choklad. Smaken av sötningsmedel framkommer inte jätte­starkt, vilket är ett plus. Lågt sockerinnehåll.
Fredrik Paulún säger: 70 procent kakao borgar för mycket antioxidanter. Sötningsmedlet är maltitol vilket är en sockeralkohol med mycket lågt GI-värde och klart godkänd. Den är dock laxerande vid hög konsumtion så äter du en hel kaka är risken stor att du får svullen mage. Totalt sett är det svårt att ge den något annat än högsta betyg.
Betyg: 4.
Ingredienser: Kakaomassa, sötningsmedel (Maltitol), kakaosmör, inulin, fettsnålt kakaopulver, emulgeringsmedel (sojalecitin), aromämne (vanillin).
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 509 kcal.
Protein: 7,5 g.
Kolhydrat: 24 g.
varav sockerarter: <0,5 g.
varav sockeralkohol: 22 g.
Fett: 42,5 g.
varav mättat fett: 25 g.
Fiber: 18 g.
Natrium: Ej uppgift.

4/10

Saveurs et ­Nature, 70%, Peru<br><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><br>Pris: 55 kronor, 100 g.<br>En riktigt kvalitetschoklad med bara tre ingredienser. Konsistensen är mjuk och smälter i munnen. Riktigt mycket chokladsmak som varken är för söt eller för bitter. Ganska dyr.<br>Fredrik Paulún säger: En bra och enkel choklad med den magiska kakaohalten på procent. Under den blir halten antioxidanter för låg och sockerhalten för hög. Rörsocker betyder troligen rårörsocker och därmed ett bättre alternativ än vanligt socker.<br>Betyg: 5.<br><br>Ingredienser: Kakaomassa, kakaosmör, rörsocker.<br>Näringsvärde per 100 g:<br>Energi: 544 kcal.<br>Protein: 7,5 g.<br>Kolhydrat: 36 g.<br>varav sockerarter: 30 g.<br>Fett: 41 g.<br>varav mättat fett: 10 g.<br>Fiber: 15 g.<br>Natrium: 5 mg.<br>Redaktionens<br>favorit

Saveurs et ­Nature, 70%, Peru

Pris: 55 kronor, 100 g.
En riktigt kvalitetschoklad med bara tre ingredienser. Konsistensen är mjuk och smälter i munnen. Riktigt mycket chokladsmak som varken är för söt eller för bitter. Ganska dyr.
Fredrik Paulún säger: En bra och enkel choklad med den magiska kakaohalten på procent. Under den blir halten antioxidanter för låg och sockerhalten för hög. Rörsocker betyder troligen rårörsocker och därmed ett bättre alternativ än vanligt socker.
Betyg: 5.

Ingredienser: Kakaomassa, kakaosmör, rörsocker.
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 544 kcal.
Protein: 7,5 g.
Kolhydrat: 36 g.
varav sockerarter: 30 g.
Fett: 41 g.
varav mättat fett: 10 g.
Fiber: 15 g.
Natrium: 5 mg.
Redaktionens
favorit

5/10

Go*do, eko­logisk ­choklad 60%, Italien<br><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><br>Pris: 11 kronor, 35 g.<br>Ganska låg kakaohalt för att vara mörk choklad. En snäll choklad som passar den som inte gillar bittra chokladsorter. Gillar du mörk choklad kan du tycka att denna smakar för mycket socker.<br>Fredrik Paulún säger: Lite låg kakaohalt för ett högre betyg än tre, men ändå en bra produkt. Den är ekologisk vilket oftast betyder både mer antioxidanter och mindre bekämpningsmedel. Det står rörsocker på innehållsdeklarationen vilket troligen betyder rå­rörsocker vilket är bra.<br>Betyg: 3.<br><br>Ingredienser: Kakaomassa, rörsocker, kakaosmör, emulgeringsmedel (sojalecitin), vaniljextrakt.<br>Näringsvärde per 100 g:<br>Energi: 559 kcal.<br>Protein: 7,6 g.<br>Kolhydrat: 44,8 g.<br>varav sockerarter: 38,5 g.<br>Fett: 37 g.<br>varav mättat fett: 22,1 g.<br>Fiber: 8,3 g.<br>Natrium: 0 g.

Go*do, eko­logisk ­choklad 60%, Italien

Pris: 11 kronor, 35 g.
Ganska låg kakaohalt för att vara mörk choklad. En snäll choklad som passar den som inte gillar bittra chokladsorter. Gillar du mörk choklad kan du tycka att denna smakar för mycket socker.
Fredrik Paulún säger: Lite låg kakaohalt för ett högre betyg än tre, men ändå en bra produkt. Den är ekologisk vilket oftast betyder både mer antioxidanter och mindre bekämpningsmedel. Det står rörsocker på innehållsdeklarationen vilket troligen betyder rå­rörsocker vilket är bra.
Betyg: 3.

Ingredienser: Kakaomassa, rörsocker, kakaosmör, emulgeringsmedel (sojalecitin), vaniljextrakt.
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 559 kcal.
Protein: 7,6 g.
Kolhydrat: 44,8 g.
varav sockerarter: 38,5 g.
Fett: 37 g.
varav mättat fett: 22,1 g.
Fiber: 8,3 g.
Natrium: 0 g.

6/10

ICA Selection mörk choklad 74 % Ecuador<br><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><br>Pris: Cirka 20 kronor, 100 g.<br>En ganska söt och blommig choklad som känns lite bitig i konsistensen. Hög kakaohalt men smakar ändå inte så mycket choklad som andra sorter. Har något av en otrevlig bismak och innehåller en del tillsatser.<br>Fredrik Paulún säger: En bra mörk choklad med högt antioxidantinnehåll tack vare 74 procent kakao och dessutom fairtrade vilket gör att du kan äta den med bättre samvete. I stort sett all choklad innehåller sötningsmedel i någon form. Visst är vitt socker dåligt, men i den lilla mängd som ingår och i choklad blir ändå GI-värdet lågt.<br>Betyg: 3.<br><br>Ingredienser: Kakaomassa, socker, kakaosmör, emulgeringsmedel (sojalecitin), arom. Kakaohalt minst 74 procent.<br>Näringsvärde per 100 g:<br>Energi: 580 kcal<br>Protein: 10 g<br>Kolhydrat: 30 g<br>varav sockerarter: 26 g<br>Fett: 44 g<br>varav mättat fett: 27 g<br>Fiber: 11 g<br>Natrium: &lt;0,5 g

ICA Selection mörk choklad 74 % Ecuador

Pris: Cirka 20 kronor, 100 g.
En ganska söt och blommig choklad som känns lite bitig i konsistensen. Hög kakaohalt men smakar ändå inte så mycket choklad som andra sorter. Har något av en otrevlig bismak och innehåller en del tillsatser.
Fredrik Paulún säger: En bra mörk choklad med högt antioxidantinnehåll tack vare 74 procent kakao och dessutom fairtrade vilket gör att du kan äta den med bättre samvete. I stort sett all choklad innehåller sötningsmedel i någon form. Visst är vitt socker dåligt, men i den lilla mängd som ingår och i choklad blir ändå GI-värdet lågt.
Betyg: 3.

Ingredienser: Kakaomassa, socker, kakaosmör, emulgeringsmedel (sojalecitin), arom. Kakaohalt minst 74 procent.
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 580 kcal
Protein: 10 g
Kolhydrat: 30 g
varav sockerarter: 26 g
Fett: 44 g
varav mättat fett: 27 g
Fiber: 11 g
Natrium: <0,5 g

7/10

Cloetta mörk choklad 72% u. tillsatt socker<br><span class="wasp-icon"></span><br><span></span>Pris: Cirka 20 kronor, 100 g.<br>Lätt att äta och smakar som vanlig mörk choklad. Minus för att den ändå är ganska söt och dessutom innehåller mycket sötningsmedel.<br>Fredrik Paulún säger: Produkten innehåller sukralos vilket är en klorerad sockerart och mycket tveksam hälsomässigt. Dessutom är sukralos ett miljömässigt problem och studier visar att det påverkar marint liv. De allra flesta stora livsmedelstillverkarna i Sverige har tagit bort sukraloset från sina produkter. Det borde även Cloetta göra.<br><br>Ingredienser: Kakaomassa, sötningsmedel (maltitol, sukralos), kakaosmör, kakaopulver, emulgeringsmedel (solroslecitin och E476), mjölkpulver (mindre än 0,5 %), arom.<br>Näringsvärde per 100 g:<br>Energi: 480 kcal.<br>Protein: 9,5 g.<br>Kolhydrat: 53 g.<br>varav sockerarter: 12 g.<br>varav sockeralkohol: 40 g.<br>Fett: 32 g.<br>varav mättat fett: 20 g.<br>Fiber: 2 g.<br>Natrium: &lt;0,12 g

Cloetta mörk choklad 72% u. tillsatt socker

Pris: Cirka 20 kronor, 100 g.
Lätt att äta och smakar som vanlig mörk choklad. Minus för att den ändå är ganska söt och dessutom innehåller mycket sötningsmedel.
Fredrik Paulún säger: Produkten innehåller sukralos vilket är en klorerad sockerart och mycket tveksam hälsomässigt. Dessutom är sukralos ett miljömässigt problem och studier visar att det påverkar marint liv. De allra flesta stora livsmedelstillverkarna i Sverige har tagit bort sukraloset från sina produkter. Det borde även Cloetta göra.

Ingredienser: Kakaomassa, sötningsmedel (maltitol, sukralos), kakaosmör, kakaopulver, emulgeringsmedel (solroslecitin och E476), mjölkpulver (mindre än 0,5 %), arom.
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 480 kcal.
Protein: 9,5 g.
Kolhydrat: 53 g.
varav sockerarter: 12 g.
varav sockeralkohol: 40 g.
Fett: 32 g.
varav mättat fett: 20 g.
Fiber: 2 g.
Natrium: <0,12 g

8/10

Foto: Micke Woltman

Garant Mörk choklad 72%<br><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><br>Pris: Cirka 22 kronor, 100 g.<br>En choklad som är lite hårdare i konsistensen och smälter långsamt i munnen. Smakar lite nötigt och är ganska söt. En helt okej choklad för en billigare peng.<br>Fredrik Paulún säger: En helt ok standardchoklad med normal sockerhalt och hög halt antioxidanter. Inget som sticker ut förutom att den innehåller ospecificerade aromer vilket betyder en viss halt av tillsatser.<br>Betyg: 3.<br><br>Ingredienser: Kakaomassa, socker, kakaosmör, fettreducerat kakaopulver, emulgeringsmedel (rapslectin), aromer.<br>Näringsvärde per 100 g:<br>Energi: 550 kcal.<br>Protein: 10,5 g.<br>Kolhydrat: 33 g.<br>varav sockerarter: 27 g.<br>Fett: 39 g.<br>varav mättat fett: 24 g.<br>Fiber: 11,5 g<br>Natrium: &lt;0,1 g

Garant Mörk choklad 72%

Pris: Cirka 22 kronor, 100 g.
En choklad som är lite hårdare i konsistensen och smälter långsamt i munnen. Smakar lite nötigt och är ganska söt. En helt okej choklad för en billigare peng.
Fredrik Paulún säger: En helt ok standardchoklad med normal sockerhalt och hög halt antioxidanter. Inget som sticker ut förutom att den innehåller ospecificerade aromer vilket betyder en viss halt av tillsatser.
Betyg: 3.

Ingredienser: Kakaomassa, socker, kakaosmör, fettreducerat kakaopulver, emulgeringsmedel (rapslectin), aromer.
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 550 kcal.
Protein: 10,5 g.
Kolhydrat: 33 g.
varav sockerarter: 27 g.
Fett: 39 g.
varav mättat fett: 24 g.
Fiber: 11,5 g
Natrium: <0,1 g

9/10

Lindt ­excellence 90%<br><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><br>Pris: Cirka 21 kronor, 100 g.<br>En mörk choklad för dig som gillar en stark chokladsmak. Ganska torr men är rik på nyttiga antioxidanter och smakar mycket vanilj.<br>Fredrik Paulún säger: Mycket hög halt kakao vilket är näringsmässigt bra. Frågan är bara hur den smakar? Är den lika god som nyttig kan jag inte annat än att ge den ett bra betyg. Dessvärre vanligt socker. Med kokossocker eller rå­rörsocker hade betyget blivit lite högre.<br>Betyg: 4.<br><br>Ingredienser: Kakaomassa, kakaosmör, fettreducerad kakao, socker, naturlig Bourbon vaniljstång.<br>Näringsvärde per 100 g:<br>Energi: 580 kcal.<br>Protein: 10 g.<br>Kolhydrat: 14 g.<br>varav sockerarter: 7 g.<br>Fett: 55 g.<br>varav mättat fett: 30 g.<br>Fiber: Ej uppgift.<br>Natrium: Ej uppgift.

Lindt ­excellence 90%

Pris: Cirka 21 kronor, 100 g.
En mörk choklad för dig som gillar en stark chokladsmak. Ganska torr men är rik på nyttiga antioxidanter och smakar mycket vanilj.
Fredrik Paulún säger: Mycket hög halt kakao vilket är näringsmässigt bra. Frågan är bara hur den smakar? Är den lika god som nyttig kan jag inte annat än att ge den ett bra betyg. Dessvärre vanligt socker. Med kokossocker eller rå­rörsocker hade betyget blivit lite högre.
Betyg: 4.

Ingredienser: Kakaomassa, kakaosmör, fettreducerad kakao, socker, naturlig Bourbon vaniljstång.
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 580 kcal.
Protein: 10 g.
Kolhydrat: 14 g.
varav sockerarter: 7 g.
Fett: 55 g.
varav mättat fett: 30 g.
Fiber: Ej uppgift.
Natrium: Ej uppgift.

10/10

Mörk choklad är inte bara gott. Det är också rena hälsomaten!

Vi har tillsammans med experten Fredrik Paulún testat tio sorter (du ser dem i bildspecialen ovan) och hittat flera goda och nyttiga favoriter.

Så här väljer du rätt choklad:
Eftersom det är kakaon som bidrar med bra näringsämnen bör vi välja en chokladkaka med hög kakaohalt. 70 procent och över är bra.
Om du tycker att mörk choklad är bittert kan du börja med en choklad med 70 procent kakaohalt. När den sorten börjar smaka sött kan du byta till en choklad med högre halt kakao.

 

Välj med rårörsocker
Rårörssocker innehåller mer nyttigheter än vitt socker, enligt Fredrik Paulún. Försök därför välja en chokladkaka med rårörsocker eller kokossocker.
Om du vill minska på kolhydraterna ännu mer kan du välja en chokladkaka som är gjord med sötningsmedel. Många vill däremot hellre äta naturligt och då är rårörsocker eller kokossocker att föredra.

 

Få ingredienser
Leta efter en choklad med få ingredienser. Chokladkakor med en lång ingredienslista och mycket aromer är av sämre kvalitet och därför inte lika bra för din hälsa.