Svarta sesamfrön, vad är de bra för? Kolla in vår stora guide!
Svarta sesamfrön, vad är de bra för? Kolla in vår stora guide!

Frossa i frön - därför är de så nyttiga för dig!

Nu äter vi frön som aldrig förr.

Men vad är det egentligen som är så bra med dem - och hur nyttigt är det egentligen att äta solroskärnor, pumpafrön och svarta sesamfrön?

Kolla vår guide!

Det finns många hälsofördelar med att knapra frön. De har bland annat en renande funktion eftersom de tar med sig slaggprodukter på sin väg genom kroppen. Frön är också fullkomligt proppade med fibrer som får magen att jobba sig i god form.

- Fibrerna fungerar dessutom som GI-sänkare på annat du äter. Därför har ett vitt bröd med solroskärnor lägre GI än ett utan, säger GI-experten Eva Skiöldebrand.

LJUSA SESAMFRÖN

Den karaktäristiska smaken fungerar extra bra i wokrätter eller som panering av kött och fisk. Ät fröna krossade för att ta upp så mycket näring som möjligt från dem. Innehåller sesamin som har en skyddande effekt mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Rika på omättat fett och kalcium.
NÄRINGSVÄRDE: Energi 620 kcal, protein 26,5 g, kolhydrater 4,1 g, fett 55 g.

SVARTA SESAMFRÖN

Något kraftfullare smak. Vackert och effektfullt att blanda med ljusa sesamfrön i exempelvis paneringar. De färgrika sesamfröna kryllar av antioxidanter som hämmar de fria radikaler som finns i kroppen på grund av miljögifter, rökning, dålig kost och stress. På så sätt håller antioxidanterna oss friskare och vackrare.
NÄRINGSVÄRDE: Energi 614 kcal, protein 24 g, kolhydrater 21 g, fett 49 g.

PUMPAKÄRNOR

Mjuk nötsmak som blir spännande i lammfärsen eller ihop med laxen. Goda som rostade snacks och vackra strödda över chokladkakan. Rika på nyttiga antioxidanter och mineraler och proteinhalten hör till den högsta bland frön. Pumpakärnor innehåller zink som främjar fertiliteten hos män. Flera studier visar dessutom att de motverkar godartad prostataförstoring.
NÄRINGSVÄRDE: Energi 567 kcal, protein 24,5 g, kolhydrater 12,5 g, fett 46 g.

HELA LINFRÖN

De glänsande fröna passar bra att strö över filen eller i bröddegen. Håller magen i trim och är rika på bra fetter. De vattenlösliga fibrerna fungerar som GI-sänkare eftersom de gör att maten portioneras ut långsammare från magsäcken samtidigt som de kapslar in maten så att tarmen får jobba mer. Viktigt: Ät max en till två matskedar om dagen då linfrön innehåller cyanid som i för stora mängder hämmar syretransporten.
NÄRINGSVÄRDE: Energi 440 kcal, protein 24.5 g, kolhydrater 0.0 g, kostfiber 35 g, fett 31 g.

LJUSA PSYLLIUMFRÖN

Strö loppfröna, som de också kallas, över yoghurten eller använd dem när du bakar för extra saftiga bullar och bröd. Fröna hjälper krånglande magar eftersom de sväller i magen och gör att den får jobba mer. Kan med sin volym också öka mättnadskänslan. De lösliga fibrerna minskar risken för tarmcancer och verkar kolesterolsänkande.
NÄRINGSVÄRDE: Hela psylliumfrön går oförändrade genom kroppen. Inga näringsämnen tas upp utan det är de gelbildande fibrerna som är aktiva.

QUINOA

Glutenfri kolhydratkälla som ersätter pasta, potatis och ris på ett bra sätt. Har lågt GI och innehåller relativt mycket protein. Ger högre mättnadskänsla än exempelvis pasta. Quinoa är rikt på vitamin B9 som är viktig för fosterutvecklingen och hjärt- och kärlhälsan.
NÄRINGSVÄRDE (kokt): Energi: kcal 140, protein 4, 4g kolhydrater 21,7 g, fett 2,4 g.

PINJENÖTTER

Trots namnet är pinjenötter ett slags frön och tåls av de flesta nötallergiker. Strö dem över salladen eller mixa dem till en god pesto. Rika på den essentiella aminosyran lysin blir de en bra proteinkälla för vegetarianer som har svårt att få i sig tillräckligt. Högt innehåll av mineraler.
NÄRINGSVÄRDE: Energi 699 kcal, protein13,7 g, kolhydrater 9,4 g, fett 68,4 g.

CHIAFRÖN

De trendiga fröna har en neutral smak som passar bra i fil eller smoothies. Det här är det mest omega 3-rika livsmedlet man kan få tag på i Sverige. Fibrerna är mjuka och därför inte så jobbiga för tarmen att hantera.
NÄRINGSVÄRDE: Energi 450 kcal, protein 20 g, kolhydrater 12 g, fett 18 g.

KROSSADE LINFRÖN

Strö i gröten och över sallad eller fruktsallad. Mixa fröna själv när du ska äta dem i stället för att köpa färdigkrossade så undviker du att de härsknar. Krossade linfrön hjälper kroppen att ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. De har också GI-sänkande egenskaper.
NÄRINGSVÄRDE: Energi 440 kcal, protein 24.5 g, kolhydrater 0.0 g, kostfiber 35 g, fett 31 g.

SOLROSKÄRNOR

Med sin soliga, nötaktiga smak passar de perfekt som smakförhöjare i bröd, müsli och sallader eller rostade som snacks. Innehåller kolesterolsänkande växt-steroler och är rika på nyttiga mineraler och fettsyror. Tänk på mängden. Solroskärnor är energitäta och innehåller en hel del omega 6.
NÄRINGSVÄRDE: Energi 594 kcal, protein 23 g, kolhydrater 12,6 g, fett 50 g.