Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 aug 2012 10:03

Frossa i choklad utan att få dåligt samvete

Foto: Ingram Publishing

Choklad är den ultimata njutningen för många.

Mörk choklad, med den kakaohalt du föredrar, är ett bra LCHF-alternativ, god att njuta som den är.

Här tipsar vi om några härliga chokladrecept!

Snabb mousse med choklad

100 gram mörk choklad med hög kakaograd

1 ägg

2 dl vispgrädde

 

Smält 100 gram mörk choklad över vatten-bad. Välj gärna en choklad med smak, prova dig fram till din favorit!

Blanda i en äggula, inte kylskåpskall. Du kan också smaksätta chokladen med någon rumstempererad spritsort.

Chokladmousse.

Vänd ner chokladen i 2 dl vispad grädde.

Nötbräck

Mörk choklad

Nötter

Sesamfrön eller riven kokos

 

Smält en god, mörk choklad i vattenbad.

Sprid ut hackade nötter i en form med bakplåtspapper.

Nötbräck.

Foto: Foto: Olga Kovalenko

Häll på den smälta chokladen och strössla över sesamfrön eller riven kokos.

Lyxig chokladdessert

3 dl vispgrädde

100 gram mörk choklad med apelsinsmak

2 msk whisky eller konjak 2 ägg

 

Värm 3 dl grädde i en kastrull och smält ner chokladen med apelsinsmak och två matskedar whisky eller konjak.

Ta av från spisen och rör ner två äggulor. Häll upp i små skålar.

 

LCHF-bounty

2,5 dl fet kokosmjölk

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosfett med kokossmak

1 krm vaniljpulver

0,5 krm salt

1 msk honung eller lite stevia

100 g mörk choklad, minst 70 % kakaohalt

 

Gör så här:

Blanda kokosmjölk, 1 dl kokosflingor, kokosfett, vaniljpulver och salt i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då. Låt svalna en stund och tillsätt honung eller stevia.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat.

Låt stelna i kylen ett par timmar. Forma små ägg med en matsked. Rulla dem till avlånga bitar och tryck till lite i ändarna, så det blir en bounty-form.

Lägg kokosbitarna på ett fat. Tryck till med en gaffel snett över bitarna, så det bildas ett mönster. Ställ in att stelna i kylen en halvtimme.

Smält chokladen i bitar i en skål i mikron på låg effekt eller i vatten-bad. Akta så inte vattenånga hamnar i chokladen, då blir den grynig.

Doppa kokosbitarna en och en med hjälp av en matpincett i den smälta chokladen. Lägg upp och låt rinna av på ett bakplåtspapper.

Ställ i kylen att stelna en halvtimme. Förvara i en burk med smörpapper mellan lagren, i kylskåp eller frys.

Av: Linn Sjöström