Foto: Maria Steen

Friska fötter får dig att må bra i hela kroppen

Varannan svensk har problem med fötterna - vilket kan ge smärta i rygg, höfter och knän.
Så lätt slipper du smärtan
- Fötterna påverkar alla leder. Tyvärr bryr sig de flesta inte om sina fötter, säger fotexperten Ulla Tang.

Omkring varannan svensk har någon gång haft problem med fötterna. Det visar en ännu opublicerad förstudie AV ortopedingenjören Ulla Tang vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg gjort i Partille kommun.


- Det var alla typer av fotproblem, från nageltrång till plattfot, berättar hon.


Under en livstid bär dina fötter dig minst 10 000 mil. Vid varje steg belastar du fotens främre trampdyna med dubbla din vikt. Foten är en genial konstruktion, poängterar Ulla Tang. Men vårt moderna samhälle är långt ifrån fotriktigt.Lätt överbelastad

- Det är inte konstigt att människor får ont i fötterna. Vi går på hårt underlag, som betong och cement och har trånga skor med tunna sulor. Foten blir lätt överbelastad. Jag skulle tro att naturfolk har mindre problem med fötterna, säger Ulla Tang.


Nedsjunkna fotvalv, smärta i framfoten, inflammation i senfästet under hälen, liktornar och knölar vid stortån är vanliga besvär. Mindre känt är att fotproblem faktiskt kan leda till smärtor högre upp i rörelseapparaten, som rygg, höfter och knän.Sju av tio lider

Nästan sju av tio svenskar lider av smärta och värk. Värk i rygg, höfter, nacke och axlar är vanligast, enligt siffror från SCB.


Om stötdämpningen är dålig eller om man går snett kan det exempelvis leda till smärtor i ryggen, berättar ortopedingenjören Frida Wernesson.


- Stabila skor och inlägg kan hjälpa, säger hon.


En studie av 382 personer med ryggsmärtor visade exempelvis att 80 procent av dessa fick mindre värk och ökad rörlighet enbart genom att ha stötdämpande inlägg i skorna.


Vanvårdar fötterna

Många fixar med sin hälsa och utseende, men vanvårdar fötterna. Ulla Tang tycker ändå att allt fler svenskar inser värdet av att ta hand om sina fötter.


- Men det behövs mycket mer fotkunskap, både bland allmänheten, inom sjukvård och den medicinska forskningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!