Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 12 dec 2009 13:52

Uppdaterad 12 dec 2009 14:16

Frisk 29-åring förlamades efter vaccination

BLEV FÖRLAMAD - EFTER VACCINATION.  En 29-årig man insjuknade snabbt strax efter att han vaccinerats mot svininfluensa. Mannen vårdas nu med respirator.

BLEV FÖRLAMAD - EFTER VACCINATION. En 29-årig man insjuknade snabbt strax efter att han vaccinerats mot svininfluensa. Mannen vårdas nu med respirator.

Foto: Petra Jonsson

En 29-årig man från Tidaholm insjuknade snabbt strax efter att han vaccinerats mot svininfluensa. Han blev totalförlamad och vårdas just nu med respirator på intensivvårdsavdelningen vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
- Det är fruktansvärt, säger 29-åringens mamma till Västgötabladet.
29-åringen var fullt frisk och bestämde sig för att vaccinera sig mot svininfluensan tisdagen den 1 december. Dagen efter kände mannen inget speciellt mer än att hade ont i armen där han tagit sprutan.
Men det blev snabbt värre.

"Var hemskt"

Successivt blev han sämre och sämre. Det började som ont i ryggen och fortsatte som stickningar i armar och ben. På lördagen ringde 29-åringen sjukvårdsupplysningen och fick rådet att vila och ta värktabletter. Därefter ringde han sin mamma.
– Det var hemskt. Jag hörde knappt att det var han. Han lät sluddrig och sa att han hade krupit fram till telefonen, berättar hans mamma för Västgötabladet.
Det var då den 5 december. Senare på kvällen var han helt förlamad och hade stora svårigheter att andas. Det blev ambulanstransport till Skaraborgs sjukhus och sedan vidare till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, dit han kom på natten.

Vårdas med respirator

Sedan dess har 29-åringen vårdats med respirator på intensivvårdsavdelning vid Sahlgrenska.
– Läget är allvarligt, men har förbättrats jämfört med när han kom in, säger Helene Sandegren vid sjukhusets pressjour.
29-åringens mamma vakar dygnet runt vid sonens sjukbädd.
– Han har återfått lite rörelseförmåga i armar och ben. De säger att de flesta blir helt återställda, men man vet inte, säger mamman.
Enligt Västgötabladet har 29-åringens mamma fått veta att man misstänker hennes son drabbats av Guillain-Barrés syndrom – en neurologisk sjukdom som man misstänker kan utlösas av influensavaccin.

Relaterat