BLEV FÖRLAMAD - EFTER VACCINATION.  En 29-årig man insjuknade snabbt strax efter att han vaccinerats mot svininfluensa. Mannen vårdas nu med respirator.
BLEV FÖRLAMAD - EFTER VACCINATION. En 29-årig man insjuknade snabbt strax efter att han vaccinerats mot svininfluensa. Mannen vårdas nu med respirator. Foto: Petra Jonsson

Frisk 29-åring förlamades efter vaccination

En 29-årig man från Tidaholm insjuknade snabbt strax efter att han vaccinerats mot svininfluensa. Han blev totalförlamad och vårdas just nu med respirator på intensivvårdsavdelningen vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. 

- Det är fruktansvärt, säger 29-åringens mamma till Västgötabladet.

29-åringen var fullt frisk och bestämde sig för att vaccinera sig mot svininfluensan tisdagen den 1 december. Dagen efter kände mannen inget speciellt mer än att hade ont i armen där han tagit sprutan. 

 Men det blev snabbt värre. 

"Var hemskt"

 Successivt blev han sämre och sämre. Det började som ont i ryggen och fortsatte som stickningar i armar och ben. På lördagen ringde 29-åringen sjukvårdsupplysningen och fick rådet att vila och ta värktabletter. Därefter ringde han sin mamma. 

 – Det var hemskt. Jag hörde knappt att det var han. Han lät sluddrig och sa att han hade krupit fram till telefonen, berättar hans mamma för Västgötabladet.

 Det var då den 5 december. Senare på kvällen var han helt förlamad och hade stora svårigheter att andas. Det blev ambulanstransport till Skaraborgs sjukhus och sedan vidare till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, dit han kom på natten. 

Vårdas med respirator

 Sedan dess har 29-åringen vårdats med respirator på intensivvårdsavdelning vid Sahlgrenska.

 – Läget är allvarligt, men har förbättrats jämfört med när han kom in, säger Helene Sandegren vid sjukhusets pressjour. 

 29-åringens mamma vakar dygnet runt vid sonens sjukbädd. 

 – Han har återfått lite rörelseförmåga i armar och ben. De säger att de flesta blir helt återställda, men man vet inte, säger mamman. 

 Enligt Västgötabladet har 29-åringens mamma fått veta att man misstänker hennes son drabbats av Guillain-Barrés syndrom – en neurologisk sjukdom som man misstänker kan utlösas av influensavaccin.

FAKTA

Guillain-Barrés syndrom (GBS)


• Det händer att GBS utlöses av vaccinationer och i samband med en operation. Vissa läkemedel har orsakat GBS.
• Guillain-Barrés syndrom är en akut inflammatorisk sjukdom i perifera nerver. Syndromet kännetecknas av tilltagande svaghet i kroppen samt bortfall av reflexer. Det kan börja med främmande känselförnimmelser i tår, fötter och fingrar. Rörelserna blir svåra att samordna och kraften i armar och ben minskar. Graden av svaghet varierar från lätt kraftnedsättning i några få muskelgrupper till total förlamning av nästan alla muskler.
• Mellan 70-80% av patienterna tillfrisknar helt från sjukdomen. Ungefär var tionde patient får mer påtagliga kvarstående neurologiska bortfallssymtom. Hos 3% återkommer sjukdomen inom veckor, månader eller år.
Källa: Neuroportalen.com

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!