Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 18 dec 2015 06:09

Fria läkemedel till barn efter nyår

<span>Läkemedel blir gratis för barn under 18 efter årsskiftet.</span>

Läkemedel blir gratis för barn under 18 efter årsskiftet.

1/2

Foto: Bojan Kontrec

<span>Syftet är att &quot;möjliggöra vård på lika villkor för barn och utjämna hälsoskillnaderna mellan olika socioekonomiska grupper&quot;.</span>

Syftet är att "möjliggöra vård på lika villkor för barn och utjämna hälsoskillnaderna mellan olika socioekonomiska grupper".

2/2

Foto: Jack Hollingsworth

De läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen blir kostnadsfria för barn upp till 18 år, enligt ett beslut av riksdagen. Förändringen träder i kraft den 1 januari nästa år, skriver Svensk Farmaci.

Enligt regeringen är syftet att "möjliggöra vård på lika villkor för barn och utjämna hälsoskillnaderna mellan olika socioekonomiska grupper". Reformen omfattar även asylsökande barn och barn som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd.

När Svensk Farmaci skrev om förslaget förra året beräknades kostnaden för staten till 410 miljoner kronor.

När tidskriften ringde runt bland apoteksverksamma farmaceuter i oktober 2014 var uppfattningen delad.

LÄS MER: Lungcancer ökar hos kvinnor

Man kan ifrågasätta prioriteringen

– Det här är ett bra förslag. Vissa kommuner har redan prövat det, men det är bra att det blir enhetligt nu, säger Solwig Käll-Stigson, receptiarie på Apotek Hjärtat på City Gross i Växjö.

Shahin Ghafari, receptarie inom Cura apotek, är mer kluven.

– Visst, det här är en bra sak, särskilt för familjer med många barn som ofta behöver läkemedel. Jag tycker dock att systemet redan idag är generöst. Man kan ifrågasätta prioriteringen på samhällsnivå. Personligen tycker jag att man skulle kunna satsa motsvarande belopp på skolan. Pengarna hade nog gjort mer nytta där.

LÄS MER: Sitter du ner ökar risken för cancer med 66 procent