Behandla akne? Kläm aldrig en finne utan låt den istället få läka ut av sig själv. För mycket pillande kan ge fula ärr och förvärrar ofta inflammationer.
Behandla akne? Kläm aldrig en finne utan låt den istället få läka ut av sig själv. För mycket pillande kan ge fula ärr och förvärrar ofta inflammationer. Foto: Colourbox

Första hjälpen mot dina finnar

Akne, trots att du är vuxen? Lugn, det finns behandling!  
Expressens Jessica Berghult tipsar dig bland produkter och behandlingar som fungerar mot finnar.

Akne hoppades du kanske slippa som vuxen. Men alltfler får tillbaka aknen efter tonåren. Och många som inte hade några finnar alls i tonåren drabbas vid 30 i stället.

Knallröda kvisslor blommar upp på kinderna och hakan – till skillnad från tonårsakne som kan dyka upp nästan varsomhelst på kroppen.

Många orsaker bakom akne i vuxen ålder

Orsakerna bakom akne är ofta stress, dålig sömn, sorg eller hormonella förändringar i kroppen, som graviditet eller byte av p-piller.

Men även vissa läkemedel, kemikalier, kosmetika och värme kan ge vuxenakne. Till och med en väska som hänger och skaver på ryggen och orsakar friktion kan ge akneutslag när huden blir irriterad.
Grundorsaken är att hudens porer täpps till av en överdriven talgbildning och orsakar inflammation i kanalerna.
Som tur är finns det en hel del botemedel – och mycket du kan göra själv innan du sätter in det tyngre artilleriet med salongsbehandlingar och receptbelagda läkemedel.

 

LÄS OCKSÅ: Akne – så kan den varna dig om andra hälsoproblem

 

4 BEHANDLINGAR MOT AKNE:

1. Antibiotika-behandlingar vid akne

Behandling med antibiotika, till exempel tetracyklin, är receptbelagda och måste skrivas ut av läkare. Tyvärr blir alltfler resistenta mot antibiotika vilket gör det svårt för många att bli av med sina aknebesvär.
Även starka specialkrämer med bland annat A-vitaminsyra, till exempel Roaccutan, är receptbelagda. A-vitaminbaserade preparat är oerhört starka och kan ge allvarliga biverkningar som påverkar kroppens funktioner.

 2. Receptfria behandlingar vid akne

Apoteket säljer olika receptfria läkemedel mot akne, till exempel preparat med bensoylperoxid som löser upp propparna i porerna och minskar tillväxten av bakterier. De flesta preparat ska användas dagligen under sex till åtta veckor innan du eventuellt kan se något resultat. Det tar tid att få akne under kontroll. Ofta förvärras problemen innan det vänder.

 3. Egenvård vid akne

Kombinera gärna en mild rengöringsmjölk med en gelé som rengör porerna. Skölj noga och avsluta med ett milt ansiktsvatten som balanserar pH-värdet. Akta dig för starka rengöringstvålar, de torkar ut huden och förvärrar problemen. Vanlig handtvål är sämst.
Rengör noga varje morgon och kväll. Men använd inte för starka produkter om huden är fet och har stora porer. Välj då en ansiktstvätt som är milt djuprengörande utan att torka ut.
Låt en rengörande ansiktsmask dra ut orenheterna en gång i veckan.
Exfoliera gärna huden. En supermild daglig slipning avlägsnar döda hudceller och rensar rent.Poröppningarna blir då fria från talg som annars täpper
till och orsakar inflammationer.
Välj en aktiv produkt, en normalizer, med salicylsyra, zink, glukosamin, A- och C-vitamin eller trollhassel.
Avsluta med en produkt med SPF – minskar risken för ärr orsakade av solen. 

 

LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten: Bli av med din akne – med rätt behandling

 

4. Salongsbehandlingar mot akne

Många hudvårdssalonger har aknebehandlingar. Här är några vanliga:
Ljusterapi.  Arbetar med blått ljus, Omnilux Blue, som hämmar bakterietillväxten.
Galvanisk ström. En Galvanic Spa-systemapparat penetrerar ner de aktiva ingredienserna på djupet och rensar ut orenheter.
Fruktsyror. Olika fruktsyror (PHA och Laktobionisk) samt AHA-syra exfolierar huden sakta så att den långsamt läker ihop utan att torka ut huden.
AHA-syror. Ett trippelsystem med tre AHA syror: latec syra (kommer från mjölk), citric syra (från citrusfrukter)och glykolsyra (från sockerfröer). Tar bort döda hudceller.
Specialskräddat. Skinplan är en hudvårdskur med bland annat Tea tree olja, panthenol, biotin och allantoin som börjar med att man mäter hudens tillstånd med en liten maskin för att kunna ge rätt behandling.

Orsaken bakom akne

Finnar

En myt är att huden är smutsig. En finne beror i stället på att aknebakterien har för stor tillgång till talg. Ju mer talg huden producerar desto fler blir bakterierna och finnarna frodas.

Pormaskar

Uppstår då porerna blir igentäppta av talg och döda hudceller. Huden producerar mer talg än du kan tvätta bort och blir oljig och igentäppt.

Akneärr

Huden blir tunnare, torrare och har svårare att återhämta sig när vi blir äldre. Märken efter finnar kan därför sitta kvar längre och ge ärrbildningar. Det är svårt att helt få bort akneärr, men det går att minska dem med laserslipning, mesoterapi eller hyaluroninjiceringar som fyller ut mindre gropar.