Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Första fallet av svininfluensa

Sverige har fått sitt första bekräftade fall av svininfluensan. 

Men den drabbade kvinnan i 50-årsåldern behövde aldrig sjukhusvård.

Enligt Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, tog det lång tid att få fallet bekräftat. Kvinnan, från Stockholmstrakten och som rest i USA, hade i princip hunnit bli helt frisk innan några prover hann tas. Då fanns väldigt få virus kvar att arbeta med.

 - Men till slut lyckades vi få viruset att växa på en cellkultur. När vi jämförde de genetiska sekvenserna stod det klart att det verkligen var den nya influensan, säger Linde till TT.

 

"Dog ut"

 Kvinnan var inte sjuk mer än cirka tre dagar, fick milda symptom och behövde aldrig sjukhusvård. När misstanken uppstod om att hon smittats försågs familjen med förebyggande medicin, men ingen har visat upp några symptom och kan därmed inte sprida smittan vidare.

 Eftersom kvinnan tillfrisknat och ingen person hon har varit i kontakt med sedan hemkomsten visat smittotecken, finns för tillfället ingen svininfluensa i Sverige – så vitt känt.

 - Den kom till Sverige och dog ut, säger Linde.

 

"Vanlig influensa"

 Hon påpekar dock att sjukdomen mycket väl kan komma tillbaka. Å andra sidan lugnar det att den tycks avta i Mexiko, även om antalet fall ännu ökar.

 - Som det nu är verkar den inte vara värre än en vanlig influensa. Men den kan förstås utvecklas till någonting värre. Det får framtiden utvisa.

 Världshälsoorganisationen (WHO) rapporterade på onsdagen att det nu fanns 1 516 bekräftade fall av svininfluensa i 22 länder i världen. Merparten av dessa var fortfarande i Nordamerika med 822 fall i Mexiko och 403 i USA.

 Antalet dödsfall var 30, varav 29 från Mexiko och ett från USA. Det senare rör en kvinna i Texas som dog tidigare i veckan.

 - Men hon led sedan tidigare av annan svår sjukdom, säger Annika Linde.