Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 jul 2012 15:30

Forskning: Ny medicin ska hjälpa alkoholister

Den nya medicinen ska dämpa alkoholsuget.

Den nya medicinen ska dämpa alkoholsuget.

Foto: Thinkstock

STOCKHOLM. Svenska forskare är på väg att ta fram en ny medicin som dämpar suget efter mer alkohol hos alkoholberoende.

Det nya ämnet ska i höst testas på försökspersoner i en studie vid Karolinska institutet (KI) i Solna.

Den nya substansen, OSU6162, har tagits fram av Nobelpristagaren Arvid Carlsson. Den balanserar dopamin-nivåerna i hjärnans belöningssystem genom att höja de låga och sänka de höga halterna.

– Det unika med substansen är att den inte stänger av hela dopaminsystemet, utan har en dubbelverkande mekanism som stabiliserar det. Det är en verkligt attraktiv verkningsmekanism, säger Pia Steensland, docent och alkoholforskare vid KI.

Mildrar suget

När man dricker alkohol frigör belöningssystemet i hjärnan signalsubstansen dopamin och det ger en lustfylld berusande känsla. Men hos alkoholberoende avtrubbas systemet och mängden frisatt dopamin minskar. Hjärnan kommer dock ihåg den lustfyllda känslan och skapar ett starkt sug efter mer och mer alkohol.

– Men om du tar medicinen hjälper det upp dopamin-nivåerna och vår förhoppning är att suget mildras, säger hon.

Pia Steensland har testat ämnet i försök med råttor, vars resultat just publicerats i tidskriften Biological Psychiatry.

– Resultaten ser fantastiskt lovande ut, säger hon.

Stabiliserar halter

Sedan den grupp råttor som efter ett antal månader utvecklats till storkonsumenter av alkohol behandlats med den nya medicinen, minskade de sitt drickande drastiskt.

– Deras ointresse för alkohol efter behandlingen tyder på att ämnet kan stabilisera dopaminet eller normalisera obalansen i belöningssystemet, säger Pia Steensland.

Hon har stora förhoppningar på att det nya läkemedlet även ska fungera på människor och både ta bort alkoholsuget och det lustfyllda i drickandet. Men påpekar att man alltid måste vara uppmärksam på biverkningar vid test på en ny patientgrupp.

Medicinen prövas just nu också av forskare i Göteborg i studier på patienter som lider av hjärntrötthet efter stroke och även det försöket har fallit väl ut.