Forskning: Fler borde få opereras mot fetma

Varje år opereras närmare 9 000 svenskar för fetma. Nu visar forskning att andra faktorer än vikt bör avgöra om man ska få opereras eller inte.

- BMI är ett alldeles för trubbigt verktyg, säger Lena Carlsson, professor i klinisk metabolisk forskning vid Göteborgs universitet, till Dagens Nyheter

Svenska läkare ställer sig frågande till om rätt personer får chansen till överviktsoperationer. I dag krävs ett BMI, eller kroppsmasseindex, på minst 35 för att få göra ingreppet inom den offentliga sjukvården. Det skulle motsvara en kvinna som är 1,67 meter lång och väger 98 kilo.

Nu pekar forskningen i nya riktningar och visar att den som har BMI under 35 kan ha lika stor - eller större - nytta av en operation. En ny studie i medicintidskriften The New England Journal of Medicine visar att fetmakirurgi är den mest effektiva metoden på typ 2-diabetes (åldersdiabetes) hos människor som har ett BMI mellan 27 och 43, skriver DN.

Ingmar Näslund, överläkare vid Universitetssjukhuset i Örebro, undersöker om insulinnivån i blodet kan visa när fetman blir farlig.

"Kan bli helt botad"

– Vi kan se att en person med BMI 30 som har förstadiet till diabetes har större nytta av en operation än en person med BMI 45 och lågt insulin. Den som har haft diabetes några få år kan bli helt botad. Mycket talar för att insulinnivån är en mycket bättre markör än BMI, säger Ingmar Näslund, till DN.

Han är en av forskarna bakom den svenska SOS-studien, som är den hittills största och längsta studien av överviktskirurgi i världen. Forskarna följer 2 000 personer som har fått magsäcken förminskad för 16–20 år sedan.

– BMI är ett alldeles för trubbigt verktyg. Kirurgin ger inte bättre effekt på hälsan hos personer med BMI 45 än BMI 30, säger Lena Carlsson, som leder forskningsgruppen.

Hon letar efter de gener som gör oss sjuka av övervikten. Målet är ett gentest som visar vilka som bör opereras.

– Det betyder att människor med lägre BMI kan bli aktuella för operation. Om fem år har vi förhoppningsvis tillräckliga kunskaper för att kunna ta fram ett gentest, säger hon till DN.

I dag opereras årligen ungefär 8 500 personer mot fetma. Ingmar Näslund anser att det verkliga behovet ligger mellan 10 000 och 15 000.

"Bygger på gamla studier"

Centrum för titthålskirurgi i Stockholm är en av de privata kliniker som redan i dag opererar personer med BMI mellan 30 och 35.

– Landstingens gräns bygger på gamla studier. Vi ser att lägre BMI också kan leda till följdsjukdomar. Infertila överviktiga kvinnor kan till exempel bli gravida efter en operation, säger Dag Arvidsson, som är docent och kirurg vid kliniken, till Dagens Nyheter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!