Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 12 okt 2018 07:50

Forskarnas varning om vanliga läkemedel

1/3

Foto: JOHAN ADELGREN

2/3

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

3/3

Foto: CECILIA PEDERSEN

Strunta i vanliga värktabletter för att förebygga hjärtproblem.

Nu varnar forskarna friska personer från att äta en daglig dos trombyl – som påminner om vardagsmediciner som treo, aspirin och magnecyl. 

– Det ökar risken för allvarliga blödningar och på det sättet är det farligt, säger Karolina Nowinski, hjärtläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Det finns ingen anledning för kärnfriska, äldre människor att knapra treo och magnecyl i syfte att förebygga framtida hjärt- och kärlsjukdomar.

Nu tar en ny studie vid University in Melbourne som genomförts på 19 000 människor över 70 år i USA och Australien definitivt död på den tidigare rekommendationen. En daglig dos värktabletter kan i stället få motsatt effekt – och orsaka ökad risk för inre blödningar i mage och tarm.

"Känt till det här i flera år"

Forskarnas larm presenterades nyligen i New England Journal of Medicine och gäller framför allt det receptbelagda läkemedlet trombyl - som innehåller 75 milligram acetylsalicylsyra per tablett i Sverige men med en halt på 100 milligram för de tabletter som ingick i studien, att jämföra med de vanliga vardagsläkemedlen treo och magnecyl som innehåller 500 milligram acetylsalicylsyra per tablett.

– Om man är äldre och inte har någon hjärt- och kärlsjukdom så visar den här studien att det inte minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, däremot ökar det risken för allvarliga blödningar och på det sättet är det farligt, säger Karolina Nowinski.

Och fortsätter:

– Jag vill tillägga att man också såg en något ökad dödlighet i denna studie av friska individer som hade fått acetylsalicylsyra.

Kunskapen om farorna med trombyl vid primärprevention har funnits länge, även om det är först nu som en vetenskaplig studie bekräftar dem. Karolina Nowinski betonar dock att trombyl är ett bra och välbeprövat läkemedel för de som redan har hjärt- och kärlsjukdom.

Ett världens vanligaste läkemedel

I den grupp i studien som intog acetylsalicylsyra inträffade större blödningar 8,6 gånger räknat på ett års uppföljning av 1 000 patienter. Resultatet för placebogruppen var lägre – 6,2 gånger.

Acetylsalicylsyra är en av världens mest använda läkemedelssubstanser. Det fungerar smärtstillande, inflammationsdämpande och febernedsättande samtidigt som det minskar blodets förmåga att levra sig. Läkemedlet kan därför ordineras till personer som redan har en diagnos som rör hjärt- och kärlsjukdomar.