I en ny studie har forskare vid University of California undersökt vilka livsstilsfaktorer som verkar bidra till ett långt liv.
1 av 2: I en ny studie har forskare vid University of California undersökt vilka livsstilsfaktorer som verkar bidra till ett långt liv. Foto: Fotolia.
Att dricka något glas vin om dagen verkar vara en faktor som gör att man lever längre, enligt forskare.
2 av 2: Att dricka något glas vin om dagen verkar vara en faktor som gör att man lever längre, enligt forskare. Foto: Fotolia.

Forskarnas oväntade upptäckt: Därför blir vissa över 90 år

Vad är det hemligheten till att vissa personer lever tills de blir över 90 år?

I en ny studie har forskare vid University of California undersökt vilka livsstilsfaktorer som verkar bidra till ett långt liv. 

Resultatet är något otippat. 

Forskarna har tittat på "superagers", alltså personer som har levt tills de är över 90 år, och vilka livsstilsfaktorer som har haft betydelse för deras hälsa. 

De identifierade fem olika faktorer som alla verkade spela roll för att man ska leva ett långt liv; att ha en hobby, motionera, dricka ett eller två glas vin om dagen, ha några extrakilon och dricka kaffe. Detta skriver Independent. 

LÄS OCKSÅ: 99-årige yogaläraren inspirerar tusentals – här är hennes råd

Läkaren: "De här människorna är inspirerande"

Läkaren Claudia Kawas är neurolog och arbetar vid University of California. Hon berättade nyligen om studien som de genomfört under en 15-årsperiod. 

1 700 äldre människor deltog i studien, och forskarna undersökte hur deras dagliga vanor påverkat deras livslängd. 

Forskarna kunde då se att de som dagligen fick i sig ungefär ett till två glas alkohol hade en 18 procents lägre risk att dö i förtid. Även de som hade några extrakilon, men som inte var överviktiga, hade en tre procents lägre risk att dö i förtid. 

– Vi har ingen förklaring till varför, men jag tror verkligen att måttligt drickande kan påverka livslängden. De här människorna är inspirerande; de dricker vin och kaffe, och har lagt på sig lite vikt. Men de rör på sig och använder sin hjärna. Det kanske kan säga oss någonting om hur vi ska tänka, säger Claudia Kawas till Metro UK. 

Det är givetvis bra att ta studien med en rejäl nypa salt, då forskarna är noga med att påpeka att det inte är en bra idé att börja med ohälsosamma vanor i tron om att man ska leva längre, och att det krävs mer forskning i ämnet för att kunna dra fler slutsatser. 

LÄS OCKSÅ: Choklad och vin nyckeln till rynkfri hud

Viktigt att ha en hobby och att motionera regelbundet

Att ha en hobby och att regelbundet motionera verkar också ha en positiv påverkan på livslängden. De som tillbringade två timmar om dagen på en hobby löper en 21 procent lägre risk att dö i förtid. 

Om du vill föryngra din hjärna, och minska risken för att drabbas av demens med 40 procent kan det vara en bra idé att börja röra på sig. Här kan du läsa mer om hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan – och gör dig mer stresstålig.  

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!