Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
För första gången finns det fler överviktiga än underviktiga i världen.För första gången finns det fler överviktiga än underviktiga i världen.För första gången finns det fler överviktiga än underviktiga i världen.
Nästan en femtedel av världens överviktiga vuxna lever i sex höginkomstländer.Nästan en femtedel av världens överviktiga vuxna lever i sex höginkomstländer.Nästan en femtedel av världens överviktiga vuxna lever i sex höginkomstländer.
1 AV 2
För första gången finns det fler överviktiga än underviktiga i världen.
Foto: Jörgen Hildebrandt
2 AV 2
Nästan en femtedel av världens överviktiga vuxna lever i sex höginkomstländer.
Foto: GETTY IMAGES LIFESIZE

Forskare varnar för global fetmakris

För första gången finns det fler överviktiga än underviktiga i världen.

Om tio år riskerar var femte vuxen att klassas som fet.

– Det kommer att bli hälsokonsekvenser av en magnitud som vi inte känner till, säger Majid Ezzati vid Imperial College i London till AFP.

Övervikt och fetma

* Fetma graderas vanligen med måttet BMI. BMI fås genom att kroppsvikten i kilo delas med kroppslängden i meter i kvadrat.

* Enligt Världshälsoorganisationens gränsvärden så innebär ett BMI-värde under 18,5 undervikt, 18,5-24,9 normalvikt och 25-29,9 övervikt. Värden på 30 och över motsvarar fetma.

* Japanska vuxna har lägst BMI bland alla höginkomstländer, medan vuxna amerikaner har högst BMI.

* Mer överviktiga män och kvinnor lever nu i Kina och USA än i något annat land.

* Lägst BMI i Europa har schweiziska kvinnor och bosniska män.

* Dödlig fetma, där en persons vikt stör grundläggande fysikaliska funktioner som andning och promenader, påverkar nu cirka en procent av män och två procent av kvinnor.

Källa: Nationalencyklopedin, The Lancet

Forskare varnar för en hotande fetmakris. Och om inte utvecklingen bryts kommer var femte vuxen att vara gravt överviktig – om bara tio år.

– Antalet människor över hela världen vars vikt utgör ett allvarligt hot mot deras hälsa är större än någonsin tidigare, säger professor Majid Ezzati på Imperial College i London som står bakom studien som presenteras i ansedda medicintidskriften The Lancet.

Allt fler feta personer

I dag beräknas 641 miljoner vuxna vara feta, att jämföras med 105 miljoner för 40 år sedan. 

– På 40 år har vi gått från ett tillstånd där undervikt var två gånger mer vanligt än fetma till ett tillstånd där antalet personer med fetma är långt fler än de som är underviktiga, säger Majid Ezzati i studien.

Nästan en femtedel av världens överviktiga vuxna lever i sex höginkomstländer: Australien, Kanada, Irland, Nya Zeeland, Storbritannien och USA. Önationerna Polynesien och Mikronesien har den högsta genomsnittliga övervikten i världen, medan Östtimor, Etiopien och Eritrea har den lägsta.

Undervikt ett folkhälsoproblem

Samtidigt är kraftig undervikt ett allvarligt folkhälsoproblem i världens fattigaste regioner. I södra Asien är nästan en fjärdedel av befolkningen underviktiga. I Central- och Östafrika är cirka 12 procent av kvinnorna och 15 procent av männen underviktiga. 

I Indien och Bangladesh är mer än en femtedel av männen och en fjärdedel av kvinnorna underviktiga.

I undersökningen deltog 19 miljoner personer över 18 år bosatta i 186 länder.