Dagligen får vi i oss socker.
Dagligen får vi i oss socker. Foto: Joel Nilsson

Forskare: Socker ökar risk för hjärtsjukdom

Svenskarna äter för mycket farligt socker.

Nu visar en studie på ett samband mellan socker och hjärtdödlighet, skriver Svenska Dagbladet.

Dagligen får vi i oss socker. Men en sockrad läsk om dagen kan öka risken att dö i hjärtsjukdom, skriver Svenska Dagbladet. En stor amerikansk studie visar att tillsatt socker, vilket är socker som till inte finns naturligt i exempelvis frukt, ökar risken för att dö i hjärtsjukdom oberoende dess inverkan på kroppsviken, skriver tidningen.

Risk

I studien framgår det att sju av tio amerikaner får i sig mer än 10 procent av all sin energi från socker - vilket är en tillräcklig nivå för att nå en mätbar risk.

I genomsnitt äter svenskarna något mindre tillsatt socker än amerikanerna, enligt Svenska Dagbladet.

– Det här är en väldigt intressant studie, just för att det handlar om dödlighet i hjärtsjukdomar, säger Emily Sonestedt, som forskar om kost och hjärt- kärlsjukdomar vid Lunds universitet.

Många ligger över

Enligt Sonestedt finns det inte många långtidsstudier i ämnet sedan tidigare.

– Korttidsstudier har inte visat så klara samband, säger hon till TT.

I genomsnitt får svenskarna tio procent av energin från socker. Men många ligger något över, vilket ger förhöjd risk för att dö i hjärtsjukdom enligt studien.

Andra kostvanor

– Men det är ändå inte så många som får i sig så stora mängder att det ger en väldigt ökad risk, säger Sonestedt, som också påpekar att det behövs studier i Sverige:

– Även om det är ganska jämförbart har vi andra kostvanor här.

Sonestedt har själv gjort en studie med 4 300 personer som visar att personer som äter mycket socker har sämre blodfetter och kan löpa ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.