Foto: Jörgen Hildebrandt

Forskare: Öl bättre än kaffe - förlänger livet

Nu kommer glädjande besked för alla öldrickare.

Nästa gång du dricker öl i stället för kaffe kanske du ska gratulera dig själv. Forskare har upptäckt att alkohol kan förlänga din livslängd.

Forskare vid Tel Avivs universitet har upptäckt att alkohol påverkar telomerer - de linjära kromosomernas ändar. Telomererna blir kortare ju äldre en person blir och till slut dör de. Koffein bidrar till att påskynda den processen, medan alkohol förlänger livslängden.

Förknippat med dålig hälsa

Korta telomerer är också förknippat med dålig hälsa och för tidig död.

- För första gången har vi identifierat ett fåtal miljöfaktorer som förändrar telomerernas längd, och vi har visat exakt hur de gör det, säger professor Martin Kupiec enligt Daily Mail.

- Det vi har upptäckt kanske en dag kan bidra till att förhindra och bota sjukdomar.

Forskarna upptäckte att telomererna reducerades även med låga nivåer av koffein. Det räcker med endast en Espresso för att påverka telomerernas längd negativt.

Telomerer - linjära kromosomers ändar

Varje cell i vår kropp innehåller hela vårt genom, dvs. vår ärftliga information. Detta packas på ett raffinerat sätt i kromosomer, som varje kroppscell hos en människa har 46 stycken av. De senaste åren har telomererna, de yttersta ändarna på våra kromosomer, kommit i forskningsfokus, eftersom det visat sig att dessa kan förkortas och förlängas.

I våra vanliga kroppsceller förkortas kromosomerna vid varje celldelning, vilket gör att cellerna har en begränsad livslängd. Detta har visat sig vara extremt intressant inom åldersforskning. Vad gäller telomerer är cancerforskningen ett annat stort forskningsområde.

Man har upptäckt att många cancerceller uttrycker ett enzym (telomeras) som kan förlänga kromosomerna. Telomeras finns även i kroppens stamceller. Enzymet gör att dessa celler får ”evigt liv”. Skulle man kunna reglera mängden telomeras i olika celler, har man funnit ett sätt att dels bota de flesta typer av cancer och dels öka vår livslängd markant.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!