Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 25 dec 2013 19:34

Forskare: Kvinnor behöver mest sömn

Foto: Getty Images

Kvinnor behöver mer sömn än män.

Det hävdar amerikanska forskare, enligt Daily Mail.

Enligt tidningen multitaskar kvinnor mer än män - och har större risk att hamna i depression, och ådra sig hjärtsjukdomar vid sömnbrist.

Det är ett ämne som splittrar de par som drar allra jämnast - vem behöver mest sömn? Forskare i USA tror sig ha svaret. Kvinnors hjärnor behöver mer tid för återhämtning eftersom de multitaskar mer under dagarna.

Forskarna på Duke university i North Carolina påstår också att kvinnor som lider av sömnbrist oftare lider av depressioner och blir arga.

Enligt rapporten som nu Daily Mail skriver om hävdas att män som inte sovit tillräckligt inte påverkas i samma utsträckning.

Michael Breus, sömnepert, tror att kvinnor som lider av sömnbrist också oftare utvecklar inflammationer så allvarliga att de ofta vaknar upp och lider av fysiska smärtor på grund av sömbristen enligt tidningen.

Sömnen reparerar och läker

Men problemen kan undvikas genom att ta en tupplur här och där, skriver Daily Mail.

Men även där finns anledning att vara vaksam.

Man bör inte vila längre än 90 minuter, för det kan leda till sömnighet.

– En av sömnens huvudfunktioner är att låta hjärnan återhämta sig och repareras, säger professor Jim Horne, chef för sömnforskningscentret på Longborough university till Daily Mail.

Även han ansluter sig till teorin att kvinnor behöver sova mer till följd av att de multitaskar i större utsträckning.