Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Diabetiker och överviktiga gör klokt i att välja mörk choklad framför vit tycker professor Kerstin Brismar.
Diabetiker och överviktiga gör klokt i att välja mörk choklad framför vit tycker professor Kerstin Brismar.
Diabetiker och överviktiga gör klokt i att välja mörk choklad framför vit tycker professor Kerstin Brismar.
Diabetiker och överviktiga gör klokt i att välja mörk choklad framför vit tycker professor Kerstin Brismar. Foto: Christian Örnberg

Forskare: Här är 5 skäl att äta mer choklad

Vi älskar mörk choklad!

Tur att den dessutom innehåller en massa nyttigheter som är bra för hälsan.

Här listar vi forskarnas fem bästa skäl att njuta av en bit choklad.

1. Skyddar mot hjärtsjukdom

Att kakao har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar har flera studier visat men orsaken upptäcktes av en forskargrupp vid Linköpings universitet. Enzymet ACE, som bland annat är involverat i kroppens vätskebalans och blodtrycksreglering, hämmas nämligen av kakao.

- Effekten går att jämföra med mediciner som man ger för att behandla högt blodtryck, säger Ingrid Persson läkemedelsforskare vid Linköpings universitet.

2. Mörk choklad är snällt mot blodsockret

I en studie som utfördes av forskare vid Karolinska institutet och Örebro universitet fick testpersoner provsmaka tre olika typer av choklad. Medan den vita chokladen och mjölkchokladen ökade insulinnivån och blodsockerhalten hade den mörka chokladen marginell påverkan. Mörk choklad är därför särskilt bra för diabetiker och överviktiga, tror Kerstin Brismar, professor och diabetesforskare vid KI.

3. Blodtrycket kan hållas i schack

Det bittra ämnet i choklad, teobromin, tros vara det som håller blodtrycket i schack. Forskare vid Yale University drog den slutsatsen efter att ha kartlagt 2500 kvinnors matvanor under deras graviditet. Av dem som åt eller drack mycket choklad hade färre drabbats av havandeskapsförgiftning och dessutom hade de jämnare blodtryck.

4. Minskar risken för stroke

I en studie som omfattade 33 000 medelålders kvinnor i Sverige var det de som åt mest choklad som löpte 20 procent mindre risk för att få en stroke. Den fjärdedel som löpte mindre risk att drabbas åt i genomsnitt 66 gram choklad i veckan. Det är tack vare flavonoider, ett slags antioxidanter, menar Susanna Larsson vid Karolinska institutet som är en av forskarna bakom studien.

5. Innehåller vitaminer och mineraler

Förutom antioxidanter innehåller choklad också en hel del olika mineraler och vitaminer. Zink, natrium, magnesium och kalcium finns i mörk choklad. Även aminosyran tryptofan finns i choklad, det är en aminosyra som behövs när kroppen ska tillverka serotonin som även är känt som vårt lyckohormon.