Kan äktenskap vara en väg till en trevligare personlighet?
1 av 2: Kan äktenskap vara en väg till en trevligare personlighet? Foto: Shutterstock
Enligt en ny studie från Nederländerna blir du både mer förlåtande och får bättre självkontroll efter att du gift dig.
2 av 2: Enligt en ny studie från Nederländerna blir du både mer förlåtande och får bättre självkontroll efter att du gift dig. Foto: COLOURBOX

Vill du bli en bättre människa – gift dig!

Drömmer du om att bli en bättre människa? Då kanske det är dags att låta bröllopsklockorna ringa.

Ny forskning visar nämligen att personer som gifter sig blir mer förlåtande och får bättre självkontroll. 

Äktenskap är en riktig personlighetsförbättrare, visar forskning. Att gänga sig kan nämligen bidra till att man blir mer förlåtande och får bättre självkontroll.

Detta har forskare vid Tilburguniversitetet i Nederländerna kommit fram till genom att följa 199 nygifta part i fyra år. 

LÄS OCKSÅ: Bästa åldern att gifta sig om du vill undvika skilsmässa 

Forskarna mätta hur förlåtande de gifta paren var 

Från det att de gift sig och fyra år framåt mätte forskarna hur förlåtande deltagarna var i sina relationer, samt hur mycket självkontroll de hade. Detta efter att de kommit fram till att just dessa två egenskaper är nödvändiga ingredienser i en lycklig relation.

Som Huffington Post uttrycker det: Självkontroll hindrar dig från att snäsa åt din partner medan förlåtelse gör det lättare att gå vidare de gånger ni oundvikligen hamnar i bråk.

Studien gjordes med hjälp av frågeformulär där varje deltagare fick uppskatta hur bra ett antal påstående stämde överens. Exempelvis kunde ett påstående lyda: "När min partner gör fel är min inställning att glömma och förlåta."

Självkontroll genom ett påstående som: "Jag är bra på att motstå frestelser."

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation

Paren blev mer förlåtande med tiden

Resultatet? Även om de två egenskaperna inte har något samband kunde forskarna konstatera att de gifta paren skattade sig själva som både mer förlåtande och mer självkontrollerade ju längre tiden gick. 

För att förklara personlighetsutvecklingen hänvisar forskarna till tidigare studier som pekat på människor blir mer förlåtande i takt med att relationen växer sig starkare. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!