Att hålla tillbaka en nysning kan vara farligt.
Att hålla tillbaka en nysning kan vara farligt. Foto: ROBERTO PFEIL / AP/ TT

Forskare: Farligt att hålla tillbaka nysning

Att hålla tillbaka en nysning kan orsaka bristningar i halsen, spräcka trumhinnan i örat eller blodkärl i hjärnan, varnar forskare.

Många människor som känner att de håller på att nysa gör allt för att hålla den explosiva kraften inne.

Hur farligt det kan vara vittnar en 34-årig man i Leicester, England, om. Han kom in till akuten med svullen hals och svår smärta.

"Patienten beskrev hur det smällde i halsen när han försökte hålla tillbaka en nysning genom att hålla för näsan och hålla munnen stängd", berättar läkare i en artikel som publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMJ (British Medical Journal).

Bristning i halsen av nysningen

En skiktröntgen bekräftade vad läkarna befarade, att han fått en bristning i halsen av kraften när han höll tillbaka nysningen. Mannen som knappt kunde svälja eller prata fick ligga på sjukhus i en vecka och sondmatas.

Om en nysning hålls tillbaka kan det i sällsynta fall leda till att luft kommer in mellan lungorna, och det kan till och med orsaka att ett blodkärl i hjärnan spricker, enligt den vetenskapliga artikeln.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!