Glädjebesked för ostälskare – men studien strider mot livsmedelsverkets rekommendationer.
Glädjebesked för ostälskare – men studien strider mot livsmedelsverkets rekommendationer. Foto: SHUTTERSTOCK

Forskare: Ät mycket ost – och lev längre

Ät ost – och öka chansen till ett längre liv.

Det är en av slutsatserna som forskare vid McMasters-universitetet i Hamilton i Kanada har dragit, enligt en studie.

Att äta tre portioner av mejeriprodukter om dagen kan minska risken för hjärtsjukdomar – och därmed förlänga en människas liv, enligt en ny observationsstudie från Kanada.

Forskare har analyserat dieten bland 136 384 personer, i åldrarna 35-70 och i 21 olika länder. Man har därigenom kommit fram till att en portion, motsvarande 244 gram, av standardmjök eller yoghurt, alternativt 15 gram ost, eller en tesked smör, kan främja hälsan.

En slutsats som därmed strider mot rekommendationer att undvika till exempel standardmjölk när det finns alternativ. Något som även svenska livsmedelsverket skriver på sin hemsida:

”Alla, också barn, rekommenderas att äta mindre mättat fett. Därför är det bra att välja lättmjölk, lättfil och lättyoghurt. Lättprodukter innehåller mindre fett men lika mycket av andra näringsämnen som fetare produkter. Rådet att dricka lättmjölk gäller alla barn oavsett ålder och kroppsvikt och syftar inte i första hand till att minska intaget av kalorier, utan av mättat fett”.

Foto: SHUTTERSTOCK

Studie under längre tid

Den aktuella studien började med att deltagarna fick fylla i ett formulär gällande deras vardagliga matvanor och diet.

Nio år senare återkopplade forskarna för att utvärdera resultatet.

Under tiden hade 6 796 personer dött, 5 855 fått en hjärtattack eller andra hjärt- och kärlsjukdomar.

Deltagare i Nordamerika och Europa visade sig äta allra mest mejeriprodukter, drygt 368 gram om dagen, medan personer i Sydostasien åt så lite som 37 gram per dag.

Högre dödlighet

I studien kan man se en dödlighet på 44 procent bland deltagare som åt mindre än en halv portion mejeriprodukter per dag, medan samma siffra för personer som äter drygt tre portioner per dag landade på 3,3 procent.

Den aktuella undersökningen är unik på så sätt att den har genomförts i låg-, medel- och höginkomstländer, och därmed tar hänsyn till olika människors förutsättningar.

Enligt studien är konsumtion av mjölkprodukter särskilt fördelaktigt i låg- och medelinkomstländer.

Aktuellt just nu