Förkylning: Så här håller du den borta

Vetenskapens senaste råd för att slippa förkylningar:

Byt ut handskakningen mot en "knognock".

Här är sex verksamma rutiner som skyddar dig från smitta.

1. Håll distansen

Förkylningsvirus överförs mestadels i luft - via nysningar. Om du håller avstånd till din omgivning håller virusen avståndet till dig. Finns det möjlighet att välja mellan kollektivtrafik och promenad, välj promenaden.

2. Hälsa fint

Ett tysk-holländskt forskarteam har kommit fram till att du bara får tio procent av mängden smittämnen om du i stället för att skaka hand gör en knognock, eller som det heter på engelska: en "fist bump".

- Det finns en påtaglig möjlighet att minska spridningen av smittsamma sjukdomar, säger forskaren David Whitworth, som också säger att det går bra att göra en "high five".

3. Koll på händerna

Undvik att ta i saker som smittade personer har rört. TV4-doktorn Mikael Sandström varnar särskilt för toahandtaget, eftersom man är blöt om handen löser man upp smittämnen från de som varit där de senaste 12 timmarna. I sjukvården pratar man om "indirekt kontaktsmitta" att sjukdomen tar vägen via ett föremål.

4. Håll nere stressen

Stress sänker immunförsvaret och personer som levt under långvarig stress blir lättare sjuka. Det beror på att stresshormonet kortisol också används av immunförsvarets vita blodkroppar för att larma om infektioner - och de blir avtrubbade av stressen.

5. Tvätta händerna

Det viktigaste rådet av dem alla. I WHO:s handtvättsrekommendationer handlar det om att skrubba sig i 45 sekunder, stannar du på 10 sekunders intvålning har du sannolikt kommit en bra bit på vägen.

6. Ät rätt

C-vitaminer anses öka antalet av och aktiviteten hos kroppens försvarsceller och på så sätt hjälpa till att skydda dig mot sjukdomar. B-vitaminer reparerar cellerna och D-vitaminet gör immunförsvaret effektivare mot bakterier och virus.

 

LÄS OCKSÅ: 12 udda tips att stoppa förkylning och influensa

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!