Förkylning - så kan du undvika att bli smittad<br />

Dödssjuk? När Stig-Oscar Nilsson i Luleå drabbas av förkylning blir han i det närmaste dödssjuk - i alla fall om man frågar resten av familjen. "Han kollapsar i soffan, dricker mängder med te och äter halstabletter. Energin räcker bara till att byta skivor i dvd-spelaren" säger hans fru Ulrika.

Dödssjuk? När Stig-Oscar Nilsson i Luleå drabbas av förkylning blir han i det närmaste dödssjuk - i alla fall om man frågar resten av familjen. "Han kollapsar i soffan, dricker mängder med te och äter halstabletter. Energin räcker bara till att byta skivor i dvd-spelaren" säger hans fru Ulrika.

Är din man nära döden varje gång han blir förkyld?

Nu finns det forskning som visar att män faktiskt blir sjukare än kvinnor.

- Jag är tacksam för att min fru ställer upp och stöttar, säger Stig-Oscar Nilsson, 41.

Andra har också läst

Det finns en bild av att män vid bara lite snuva tror att de är väldigt sjuka.

Men det kan faktiskt finnas en sanning i att män mår sämre än kvinnor. Tidigare i år presenterade brittiska Durham University en studie som visar att män verkligen lider mer av hosta och förkylningar.

Orsaken ska vara att män har ett större antal temperaturrelaterade receptorer i hjärnan, vilket gör att de upplever förkylningssymptomen som mer kritiska än vad kvinnor gör.

"Kollapsar i soffan"

När Stig-Oscar Nilsson i Luleå drabbas av förkylning blir han i det närmaste dödssjuk. I alla fall framstår det så för resten av familjen.

- Han kollapsar i soffan, dricker mängder med te och äter hals- tabletter. Energin räcker bara till att byta skivor i dvd-spelaren, berättar hustrun Ulrika, 43.

Forskaren John Axelsson vid Karolinska institutet har nyligen genomfört två studier om hur vårt immunsystem påverkar vår hjärna och våra beteenden när vi blir sjuka. Axelssons studier tyder på motsatsen - att kvinnor är mer känsliga än män.

Omanligt att gnälla

Myten om den sjuke mannen tror John Axelsson ligger i själva mansbilden.

- Gällande tron att män blir extra gnälliga när de blir sjuka, finns det en förklaring som säger att det normalt sett är omanligt att gnälla, och att man därför blir extra uppmärksam på när män väl gnäller.

Och hos familjen Nilsson i Luleå är Stig-Oscar inte den enda som blir krasslig utöver det vanliga.

- Ulrika är undantaget som bekräftar regeln. Hon kan drabbas av något som liknar en riktig killsnuva, säger Stig-Oscar Nilsson.

SÅ UNDVIKER DU ATT SMITTAS AV FÖRKYLNING

TV4-doktorn Mikael Sandströms bästa tips för att inte bli sjuk:

1 Nobba dippen

- Bästa sättet att undvika att bli sjuk är att inte äta snorkråkor, ta från bufféer eller dela samma dippskål där flera doppar pommes frites eller liknande saker.

2 Varning för toahandtaget

- En sak som inte många tänker på är att man kanske fortfarande är blöt om händerna efter att ha tvättat dem. När man då tar i dörrhandtaget för att lämna toaletten innebär det att man löser upp bakterierna från den som tagit i handtaget innan. Och virus kan leva i upp till tolv timmar.

TVÅ FÖRKYLNINGSMYTER

1 Handsprit överskattad...

- Det finns ingen extra vinst med att använda handsprit såtillvida man inte arbetar inom till exempel vården, annars räcker det med vanlig handtvätt.

2 ...liksom varma kläder:

- Det finns ingen vetenskap om att det skulle påverka huruvida du blir förkyld. Men visst, badar du i en isvak är det en helt annan sak.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här