ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 26 dec 2006 06.49

FÖRBJUD FETTET!

LIVSFARLIGT FETT. Trots att transfettet är en av de största orskarna till dödliga hjärt-kärlsjukdomar vägrar de svenska myndigheterna att lagstifta bort det.

LIVSFARLIGT FETT. Trots att transfettet är en av de största orskarna till dödliga hjärt-kärlsjukdomar vägrar de svenska myndigheterna att lagstifta bort det.

Maxgräns i Danmark och förbud i New York.
Men i Sverige vägrar myndigheterna att lagstifta bort det livsfarliga transfettet trots att stora matkedjor Sibylla som Ikea fortfarande använder det.
- Livsmedelsverket borde ha rett ut det här för länge sedan och inte bara sticka huvudet i sanden, menar Christina Karlsson, dietist på Ica.
Transfetter finns i en rad av våra vanligaste livsmedel, och anses vara en av de största orsakerna till dödliga hjärt-kärlsjukdomar. Det finns även en cancerrisk. I Danmark har man sedan några år tillbaka en maxgräns på två procent och borgmästaren i New York, Michael Bloomberg, vill lagstifta bort transfetterna på stadens krogar. Men i Sverige låter ett sådant förbud vänta på sig trots att man vet att de finns ibland annat friterad mat. - Men vi menar att det här inte är något stort problem, säger chefsnutrionisten Annica Sohlström på livsmedelsverket. Men en rundringning till de stora hamburgerkedjorna ger vid handen att åtminstone Sibylla fortfarande använder transfetter - i stora mängder dessutom. - Våra frityroljor innehåller 16 procent transfett och sedan vet vi faktiskt inte hur mycket transfett det finns i förfriterad mat, säger Manfred Blomström på Sibylla till Expressen.

Finns i bakverk

McDonald's har länge haft en omdiskuterad femprocentsgräns, men i dagarna sänkt till två procent. Såväl Max som Burger King har dock lyckats utesluta transfetter helt i mat och frityroljor. På Ikeas populära restauranger där man serverar pommes frites till barn är läget likadant: - Det stämmer att det i dagsläget finns transfetter i vår mat, säger Eva Ståhl på Ikea. Men det handlar inte bara om friterad mat. - Vi vet att det även finns transfett i en del bakverk, bland annat chokladbollar, och i snacks som popcorn, säger Annica Sohlström på livsmedelsverket. Men SLV har ingen aktuell helhetsbild av transfettläget i landet; den senaste undersökningen från 2005 är redan inaktuell: - Vi vill inget hellre än att transfetterna försvinna men vi har inte resurser att kartlägga allt och därför hoppas vi att de försvinner bort på frivillig väg. Vi vill inte införa förbud.

"Skapa regler"

Men hon får oväntat mothugg från livsmedelsbranschen. - De borde skapa regler som är lätta för oss alla att följa, säger dietisten Christina Karlsson och erkänner att det fortfarande finns transfetter i mindre mängd i viss glass och wafers från Ica. Även Axfood (Hemköp och Willys) meddelar att det finns transfetter i det egna sortimentet, men att man klarar den danska gränsen. Inte heller Coop har helt och hållet lyckats rensa ut transfettet ur sortimentet: - Det finns fortfarande i Xtra-russin och Signumkakor, bekräftar Magnus Frisk. Många andra stora tillverkare av kakor (Pågens, Göteborgskex, Delicato), godis (Marabou) och snacks (Estrella) har dock tagit bort transfetterna. - De vi har sämst koll på är egentligen udda varumärken med popcorn, kakor och sånt, menar Annica Sohlström på livsmedelsverket.