Gillar du ris? Byt ut det vita mot något grövre, till exempel råris.
Gillar du ris? Byt ut det vita mot något grövre, till exempel råris. Foto: Thinkstock

För mycket vitt ris ökar risken för diabetes

Den som äter vitt ris ofta löper större risk att drabbas av diabetes. Det visar en ny studie.

Studien, som gjorts på friska personer i Asien (Kina och Japan) och USA och Australien visar att ju mer vitt ris man äter dagligen desto större är risken att utveckla typ 2-diabetes. Det här skriver det amerikanska hälsosamfundet Webmd.

 

I Asien åt man drygt fyra mål om dagen som innehöll vitt ris jämfört med USA och Australien där man åt mindre än fem mål i veckan som innehöll vitt ris. Studien visar att risken att drabbas av typ 2-diabetes ökar med 10 procent för varje portion där man ökat mängden vitt ris.

 

Qi Sun, som är en av författarna bakom studien, tror att det vita riset ökar risken för diabetes eftersom det innehåller ett högt glykemiskt index som kan få blodsockret att stiga snabbt för att sedan sjunka tillbaka snabbt, samt för att det innehåller väldigt lite fibrer. 

 

Om man är särskilt förtjust i ris kan man ersätta det vita mot något grövre, exempelvis råris. Enligt Qi Sun bör man inte äta vitt ris mer än två gånger i veckan.

 

Studien har publicerats i den medicinska tidsskriften BMJ.

 

Typ 2-diabetes är den vanligaste formen av diabetes.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!