Foto: Kristoffer Wikström

För mycket kött ökar risk för stroke

Proteinrik kost med lite kolhydrater ökar risken för hjärtsjukdom och stroke, visar en ny svensk-amerikansk studie som Dagens Nyheter och Upsala Nya tidning tagit del av.

Forskare vid Karolinska Institutet och Harvarduniversitetet har följt 43 000 kvinnor i Uppsalaregionen i 16 år i en av de största vetenskapliga undersökningarna hittills av lågkolhydratdieters långsiktiga effekter. 1 270 av kvinnorna drabbades av hjärtinfarkt eller stroke och risken att insjukna ökade i takt med att de höll igen på kolhydrater och åt mer protein. Hög andel växtprotein i maten var mindre skadligt än hög andel djurprotein.

Som ett exempel nämns att en minskning med kolhydratintaget med 20 gram – ungefär en småfranska – och en ökning av proteinintaget med 5 gram – ungefär ett kokt ägg – ökade risken för hjärt-kärlsjukdom med fem procent.

Studien har gjorts mot bakgrund av populära dietprogram som Atkins-modellen och rönen publiceras i British Medical Journal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!