Foto: - -

För lite fullkorn i fullkornsbröd

GÖTEBORG. Bröd lanseras som fullkorn trots att det mest innehåller vetemjöl.

Flera brödproducenter bryter mot branschens regler, skriver Göteborgs-Posten.

– Det är ett misstag och vi beklagar det, säger Annika Westby, marknadsdirektör för Fazers bagerier, till tidningen.

Om du tror att du fått med dig ett nyttigt fullkornsbröd hem från affären kan du ha blivit lurad. En undersökning som Göteborgs-Posten har gjort visar att många bröd som marknadsförs som fullkornsbröd innehåller mindre fullkorn än vad som krävs.

Minst 50 procent

För att få kalla en produkt för fullkornsbröd ska hela sädeskorn utgöra minst 50 procent av torrvikten.

Fazers Aktiv råg är enligt förpackningen ett "fluffigt fullkornsbröd" trots att brödet i själva verket innehåller endast 9 procent fullkorn. Samma sak med företagets Aktiv flerkorn som innehåller 9,5 procent, den största ingrediensen är vetemjöl.

Andra produkter som inte når upp till kraven är Groving från Skogaholm med 30 procent fullkorn, Ljus fullkorn från Wasa med 30 procent och Fazer Harmoni med 45 procent och Pågens Längtan som marknadsförs med ordet fullkornsråg trots att det bara utgör 15 procent av limpan.

Misstag

Enligt Fazer rör det sig om ett misstag.

– Vi har gått igenom vårt sortiment efter att ni ringde och på ett fåtal produkter har en felaktig märkning slunkit igenom. Vi har ingen ambition att göra något annat än att följa branschens överenskommelse, säger Annika Westby, marknadsdirektör för Fazers bagerier till GP.

Hon säger också att den felaktiga informationen kommer att ändras under året.

Men märkningen är inte olaglig. Catarina Bennetoft, pressansvarig på branschorganet Brödinstitutet, säger till GP:

– Jag kanske tycker att 9 procent fullkorn är lite i sammanhanget. Men reglerna är bara en rekommendation. Vad de gör i branschen får de stå för.