Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 18 nov 2007 13:55

Uppdaterad 18 nov 2007 13:56

Flygplatsbuller kan göra dig sjuk

Buller från flygplatsen kan ge dig kroniskt högt blodtryck.

Buller från flygplatsen kan ge dig kroniskt högt blodtryck.

Foto: Fredrik Granberg

Buller från flygplatsen kan ge dig kroniskt högt blodtryck.
Nu har en grupp svenska forskare bevisat att det finns ett samband.
- Det kan vara ett allvarligare problem än man har trott tidigare, säger Mats Rosenlund, forskare i miljömedicin, till Expressen.se.
Det är inte bara avgaserna från flygplan som är skadliga. I en ny forskningsstudie visar forskare på Karolinska Institutet att även bullret kan göra människor sjuka.
Under tio år följde forskarna cirka 2 000 män som bodde runt Arlanda flygplats i Stockholm. Man mätte bland annat deras stressnivåer och blodtryck.
- Vi hittade ett samband mellan att bo nära flygplatsen och risken att drabbas av hypertoni, kroniskt högt blodtryck, säger Mats Rosenlund, forskare i miljömedicin och en av de som har gjort studien.

Stresshormon

Det är fortfarande oklart exakt hur kopplingen ser ut, men troligen handlar det om stress. När man ständigt utsätts för dånet från lyftande och landande flygplan, stiger nivåerna av stresshormon i kroppen, vilket i sin tur ökar blodtrycket.
Resultaten tyder på att problemet med buller kan vara större än man har trott tidigare.
- Man har inte tyckt att det är så allvarligt. Men om det finns ett samband mellan buller och mer medicinska effekter som hypertoni, måste man omvärdera detta och ta det på större allvar, säger Mats Rosenlund.
På myndigheten LFV, tidigare Luftfartsverket, ser man de nya rönen som oroväckande.
- Vi försöker följa den här forskningen på alla sätt och jobbar väldigt hårt på att flygplanen ska bli tystare. Jag kan tänka mig att buller får en större vikt när man miljöprövar flygplatser i framtiden, säger Lena Wennberg, miljöstrateg på LFV.